Μεγάλη δυσκολία στο να προμηθεύσουν τους πελάτες τους αντιμετωπίζουν για ακόμα μία σεζόν πολλοί Ιταλοί εξαγωγείς αχλαδιών. Για παράδειγμα, ο κ. Alex Weitgruber, εξαγωγέας αχλαδιών και διευθύνων σύμβουλος της Vetter Italia Ltd με έδρα τη Λάνα (Νότιο Τιρόλο), αναφέρει ότι η κύρια ιταλική ποικιλία, η Abate Fetel, υπέστη καταστροφικές απώλειες και την τρέχουσα σεζόν με αποτέλεσμα, όπως λέει: «…αν εξετάσουμε τα εξαγώγιμα εμπορεύματα της πρώτης ποιοτικής κατηγορίας, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι θα υπάρξει μείωση 65% σε σχέση με το 2022. Για την εταιρεία μας, αυτό σημαίνει μείωση 50-60% στον όγκο των εξαγωγών αχλαδιών». Επομένως, ο κ. Weitgruber, ο οποίος προμηθεύει κυρίως Γερμανούς πελάτες, βλέπει μία αδύναμη σεζόν αχλαδιών, για τέταρτη συνεχή χρονιά.
Αβεβαιότητα για την πορεία των προμηθειών
«Ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε στους πιο πιστούς πελάτες μας από το εξωτερικό, επαρκείς ποσότητες Abate Fetel μέχρι τις αρχές Μαρτίου, δηλαδή μέχρι την έναρξη των υπερπόντιων εισαγωγών», αναφέρει ο Ιταλός εξαγωγέας, αν και τα προβλήματα είναι παρόντα σε όλες τις ποικιλίες. Συγκεκριμένα, όπως δηλώνει: «…η κλιματική αλλαγή έχει σοβαρές επιπτώσεις στο Abate Fetel και φέρνει μαζί της πολλές ασθένειες. Τώρα έχουμε ελέγξει σε κάποιο βαθμό τα έντομα των δέντρων, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα προβλήματα με τους μύκητες που αλλοιώνουν τους καρπούς. Παρόμοια προβλήματα υπάρχουν και με τα μικρότερα αχλάδια, όπως τα Williams, Carmen και Santa Maria». Μάλιστα, για τη διακίνηση των δύο τελευταίων ποικιλιών, ο Ιταλός εξαγωγέας συμπληρώνει πως για την τρέχουσα σεζόν, έφτασε ήδη στο τέλος της.
Δραματική η πτώση της παραγωγής
Από κάποτε συνώνυμος της ποικιλίας Abate Fetel, ίσως του πιο διάσημου ιταλικού αχλαδιού, ο ιταλικός κλάδος είναι σήμερα μάλλον περισσότερο γνωστός για τα διάφορα χτυπήματα που υφίσταται. Πιο πρόσφατο πλήγμα οι πλημμύρες στην Εμίλια-Ρομάνια, μία σημαντική καλλιεργητική περιοχή του δημοφιλούς αυτού φρούτου, η οποία, μαζί με το Βένετο, το Πιεμόντε, τη Λομβαρδία και τη Φρίουλι Βενέτσια Τζούλια, συγκεντρώνει το 74% των εθνικών εκτάσεων.
Τα τελευταία πέντε χρόνια, η παραγωγή αχλαδιών στη λεγόμενη Belpaese κατέρρευσε, καθώς μειώθηκε κατά 75%, ενώ οι καλλιεργούμενες εκτάσεις συρρικνώθηκαν κατά 35% μέσα σε δώδεκα χρόνια, δηλαδή χάθηκαν περίπου 150.000 στρέμματα. Πριν επέλθει αυτή η μείωση, καλλιεργούνταν 926.000 τόνοι αχλαδιών, ωστόσο η παραγωγή έπεσε φέτος μόλις στους 180.000 τόνους. Η παρακμή της καλλιέργειας οφείλεται και σε άλλες πτυχές: χαρακτηριστικά, οι αποδόσεις μειώθηκαν από 2,06 τόνους κατά μέσο όρο ανά στρέμμα το προηγούμενο έτος, σε μόλις 0,75 τόνους το στρέμμα φέτος. Ακόμα, οι τιμές επηρεάστηκαν αναλόγως, πηγαίνοντας «χέρι-χέρι» με την ποιοτική πτώση των αχλαδιών.
Οι παραπάνω εξελίξεις αυξάνουν τις εισαγωγές, που όμως μερικές φορές συνοδεύονται από ιταλοποιήσεις, όπως καταγγέλλεται στον ιταλικό Τύπο. Σε πολυάριθμα δείγματα από καταστήματα λιανικού εμπορίου της Ιταλίας, αχλάδια παρουσιάστηκαν ως 100% ιταλικά προϊόντα, αλλά με μία πιο προσεκτική εξέταση αποδείχθηκε ότι τα φρούτα είχαν εισαχθεί από το Βέλγιο ή την Ισπανία, μεταξύ άλλων.
Δυσοίωνο το άμεσο μέλλον
Όσον αφορά το άμεσο μέλλον των καλλιεργειών, ο κ. Weitgruber βλέπει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα και αναμένει περαιτέρω μείωση της παραγωγής. Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Φοβάμαι ότι το αχλάδι Abate Fetel θα είναι μόνο ένα περιθωριακό προϊόν σε λίγα χρόνια. Για μένα ως εξαγωγέα, αυτό σημαίνει ότι θα αναγκαστώ να μειώσω το πελατολόγιό μου, προκειμένου να μπορέσω να προμηθεύσω ανάλογα τους εναπομείναντες πελάτες. Αυτομάτως χάνεις τη δύναμή σου στη διαδικασία αυτή, γι’ αυτό και θα είναι δύσκολο να διατηρήσουμε τη θέση μας στο μέλλον. Χρειαζόμαστε επειγόντως μία ποικιλία αχλαδιού που να μπορεί να ανταπεξέλθει καλύτερα στις τρέχουσες κλιμ