Τους προβληματισμούς τους για την καλλιέργεια του κρεμμυδιού στην ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας εκφράζουν οι εγχώριοι διακινητές του προϊόντος, λόγω της αύξησης στα κόστη παραγωγής και της έλλειψης των εργατών γης.
Πιο συγκεκριμένα, ένα από τα βασικά προβλήματα που απασχολούν τους εγχώριους παραγωγούς είναι η δυσκολία ανεύρεσης εργατών γης ιδιαίτερα κατά τη συγκομιδή των κρεμμυδιών. Το πρόβλημα είναι γνωστό, ωστόσο, η Βοιωτία είναι μια από τις περιοχές που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Από την πλευρά τους, οι διακινητές υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα ήταν ορατό εδώ και κάποια χρόνια, ωστόσο επιδεινώθηκε με την πανδημία, με αποτέλεσμα οι εργάτες γης να είναι δυσεύρετοι πλέον. Το γεγονός αυτός επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή κρεμμυδιού, η οποία τις περισσότερες φορές πάει πίσω πλήττοντας τόσο το έργο των παραγωγών όσο και των διακινητών.
Στο πρόβλημα των εργατών γης έρχονται να προστεθούν οι διαδοχικές αυξήσεις στα κόστη της καλλιέργειας, με κυρίαρχα αυτά των σκευασμάτων φυτοπροστασίας και λιπασμάτων, του πετρελαίου αλλά και των σπόρων. Για την ακρίβεια, οι παραγωγοί υπογραμμίζουν ότι τα κόστη αυτά έχουν διπλασιαστεί σε διάστημα ενός έτους, κάτι που δεν μπορεί να «αντέξει» ο κλάδος, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν στρεμματικά αλλά και παραγωγικά οι σοδειές που θα ακολουθήσουν τα προσεχή χρόνια. Είναι ήδη εμφανής μια στασιμότητα στα καλλιεργούμενα στρέμματα κρεμμυδιού της περιοχής τα τελευταία χρόνια, η οποία σύμφωνα με τους παραγωγούς θα δώσει τη σκυτάλη σε σταδιακή συρρίκνωση της συνολικής καλλιέργειας του κρεμμυδιού, αν δεν υπάρξει έλεγχος στην αύξηση του κόστους παραγωγής.
Η νέα σοδειά
H εαρινή καλλιέργεια στην περιοχή της Βοιωτίας εξελίσσεται ομαλά, με τα καλλιεργούμενα στρέμματα να διαμορφώνονται στα αντίστοιχα περσινά επίπεδα. Μέχρι στιγμής η καλλιέργεια δεν έχει επηρεαστεί αρνητικά από τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα και καλώς εχόντων των πραγμάτων οι πρώτες ποσότητες των ξανθών ποικιλιών θα συγκομιστούν τον ερχόμενο Απρίλιο, ενώ τα κόκκινα κρεμμύδια της νέας σοδειάς θα μπουν στην παραγωγή τον Μάιο.
Η πορεία των καλλιεργειών στην Ανδαλουσία
Σε φάση ανάπτυξης του φυλλώματος τους ήταν τα κρεμμύδια της Κόρδοβα κατά την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Ωστόσο, στις πιο πρώιμες φυτεύσεις η ανομβρία και η αδυναμία ποτίσματος προκάλεσε καθυστερήσεις στην ανάπτυξη τους, ανωμαλίες και σε κάποιες περιπτώσεις νέκρωση των φυτών.
Στην Γρανάδα, τώρα, στα τέλη Ιανουαρίου φυτεύτηκαν κρεμμύδια τύπου Reca με δόσεις 50.000-55.000 σπόρων ανά στρέμμα. Η καλλιέργεια βρίσκεται υπό την απειλή της ανομβρίας και εδώ, αλλά σε αυτήν την περίπτωση φαίνεται πως υπάρχει πιο εκτεταμένη δυνατότητα άρδευσης.
Τέλος, στη Χαέν, κατά την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου τα πιο προχωρημένης ανάπτυξης κρεμμύδια είχαν αναπτύξει 4-6 πράσινα φύλλα, ενώ σε άλλα κτήματα τα κρεμμύδια είχαν 2-4 πράσινα φύλλα. Και εδώ, η καλλιέργεια επηρεάζεται έντονα από την έλλειψη βροχοπτώσεων, ενώ έχουν σπαρθεί και λιγότερα στρέμματα σε σχέση με προηγούμενες σεζόν.