Ερμητικά κλειστά είναι τα κανάλια απορρόφησης και διοχέτευσης της ελληνικής φράουλας στις ευρωπαϊκές αγορές. Λαχαναγορές και υπαίθριες αγορές σε κύριες χώρες-αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που αγόραζαν μαζικά την ελληνική φράουλα έχουν σταματήσει να ζητάνε το προϊόν, είτε επειδή δυσκολεύονται να λειτουργήσουν λόγω των διάφορων μέτρων καραντίνας, είτε ακόμα επειδή ανέστειλαν και τη λειτουργία τους.
Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρουν παραγωγοί από την Ηλεία, από τα 25-30 φορτηγά που έφευγαν καθημερινά, πλέον φεύγουν το πολύ 3 την ημέρα. Σε κάθε περίπτωση η ζήτηση έχει “πεθάνει” και έχει απομείνει να εκφράζεται μόνο από τα supermarket, που προφανώς δεν θα απορροφήσουν όλον τον προσφερόμενο όγκο, ενώ με τέτοια πληθώρα προσφοράς αγοράζουν φτηνά, την ίδια στιγμή που πουλάνε πολύ ακριβά.
Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν οι παραγωγοί της Ηλείας, οι Τούρκοι εξαγωγείς εκμεταλλεύονται τη συναλλακτική τους ισοτιμία και πιέζουν ό,τι έχει απομείνει από τα ελληνικά κανάλια εμπορίας.
Ακόμα και κάτω από τα 0,50 ευρώ το κιλό
Από το ρεπορτάζ που κάναμε σε μεγάλες εταιρείες και συνεταιρισμούς φράουλας, όλοι επιβεβαίωσαν ότι πουλάνε τα προϊόντα τους ακόμα και κάτω από 0,50 ευρώ το κιλό και πως πλέον αναγκάζονται να συγκομίζουν τις φράουλες όχι για πώληση, αλλά για πέταμα απλά και μόνο για να μην χαλάσουν τα φυτά, ενώ όλα αυτά συμβαίνουν την περίοδο που τα φυτά έχουν εισέλθει στο 100% της παραγωγικότητας τους. Υπολογίζεται πως εδώ και αρκετές μέρες χάνονται περίπου 1000 τόνοι προϊόντος ημερησίως. Οι παραγωγοί δηλώνουν πεισμένοι πως η σεζόν για φέτος τελείωσε και πλέον έχουν στραφεί προς το Υπουργείο ζητώντας μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης,
Συγκεκριμένα με επιστολή τους στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητούν:
- Να δοθεί η δυνατότητα να αντικατασταθούν οι επιταγές των παρααγωγών με άτοκο δανεισμό.
- Να δοθεί στρεμματική αποζημίωση για την καλλιέργεια
- Να εξαιρεθούν οι μαζικές μετακινήσεις εργατών προς τα χωράφια από το μέτρο της απαγόρευσης μαζικών μετακινήσεων
- Να επιστραφεί το ΦΠΑ που έχει παρακρατηθεί
Όπως αναφέρουν οι παραγωγοί τα αιτήματα τους χρειάζονται άμεση ικανοποίηση, καθώς επίκειται κίνδυνος για οικονομική καταστροφή της Ηλείας, αφού λόγω έλλειψης εσόδων θα μείνουν απλήρωτοι χιλιάδες εργάτες, ενώ διακυβεύεται το μέλλον και των ίδιων των παραγωγών.