Στην ευρύτερη περιοχή της Ηλείας, η παραγωγή καρπουζιού ξεκίνησε φέτος με τις πρώτες θερμοκηπιακές ποσότητες στα τέλη Απριλίου, με τους εγχώριους παραγωγούς να κάνουν λόγο για ελαφρά αύξηση των πρώιμων καλλιεργειών τους. Η σεζόν για τα θερμοκηπιακά καρπούζια κύλησε ομαλά, με τις τιμές να διαμορφώνονται κατά μέσο όρο στα 0,40 ευρώ/κιλό. Δυστυχώς, οι καιρικές συνθήκες είχαν άλλα σχέδια για τις υπαίθριες καλλιέργειες, οι οποίες -αισθητά μειωμένες σε έκταση απ’ ό,τι πέρυσι- πήραν τη σκυτάλη στις αρχές Ιουνίου. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις που συνέπεσαν με την έναρξη της σεζόν των υπαίθριων ποσοτήτων, προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα τόσο στην ποιότητα, όσο και στην ποσότητα των φρούτων. Πιο συγκεκριμένα -και σύμφωνα με τους παραγωγούς στην Ηλεία, ο άστατος καιρός έχει οδηγήσει σε μείωση της φετινής παραγωγής των υπαίθριων καρπουζιών, ενώ όσες ποσότητες έχουν καταφέρει να επιβιώσουν, διακινούνται με ποιοτικά προβλήματα στην αγορά.
Η εξέλιξη αυτή δεν ήταν και ό,τι καλύτερο για τον κλάδο του καρπουζιού, καθώς οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση της φετινής παραγωγής. Μάλιστα, αυτή ήταν αναμενόμενο να είναι χαμηλότερη λόγω της περυσινής απογοητευτικής εμπορικής σεζόν, αλλά και του συνεχιζόμενου πληθωρισμού που εκτινάσσει το κόστος καλλιέργειας και περιορίζει τα έξοδα των παραγωγών για φυτεύσεις.Ωστόσο, πέρα από τις ζημιές από τον καιρό, άλλο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί στην Ηλεία είναι ο κίνδυνος να μη συγκομιστούν αρκετές ποσότητες καρπουζιού, καθώς δεν υπάρχουν αρκετοί εργάτες. Οι ίδιοι υπογραμμίζουν ότι όταν ανέβουν οι θερμοκρασίες και φτάσουμε στην κορύφωση της παραγωγής των υπαίθριων κτημάτων, οι πιθανότητες να μείνουν και φέτος πολλά κτήματα ασυγκόμιστα είναι μεγάλες.
Πιο ευνοϊκή η σεζόν στην Τριφυλία
Προς το τέλος της οδεύει η συγκομιδή καρπουζιού στην περιοχή της Τριφυλίας στη Μεσσηνία, με τους εγχώριους παραγωγούς να μιλούν για μία καλή σεζόν, καθώς -σε αντίθεση με την Ηλεία- ο καιρός δεν άγγιξε τις καλλιέργειες της περιοχής. Σύμφωνα με μεγάλους εξαγωγείς της περιοχής, από τις αρχές Απριλίου ξεσκεπάστηκαν τα πρώιμα υπαίθρια καρπούζια, με τη συγκομιδή να ακολουθεί και να ξεκινά στα τέλη Μαΐου. Όσον αφορά τα καλλιεργούμενα στρέμματα της ευρύτερης περιοχής, αυτά ήταν μειωμένα φέτος κατά 20% σε σύγκριση με πέρυσι λόγω της αύξησης στα κόστη παραγωγής και διαμορφώθηκαν στα 5.000 στρέμματα, ενώ οι ποικιλίες που προτιμήθηκαν ήταν τα στρογγυλά καρπούζια και οι βαρέλες. Τέλος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Μεσσήνιων διακινητών, η φετινή παραγωγή θα διαμορφωθεί φέτος στους 40.000 τόνους.
Ισπανία: Μικρότερη παραγωγή από τα υπαίθρια κτήματα
Ξεκινώντας από την Αλμερία, που είναι και η πιο πρώιμη περιοχή καλλιέργειας υπαίθριων καρπουζιών, στις αρχές Ιουνίου η συγκομιδή ήταν ήδη αρκετά προχωρημένη, ενώ την ίδια περίοδο ξεκινούσε η συγκομιδή και στην Ανδαλουσία. Σε αμφότερες αυτές τις ζώνες καλλιέργειας, η φύτευση των καρπουζιών έχει φέτος περιοριστεί σε ποσοστό περίπου 15%, καθώς οι παραγωγοί φοβήθηκαν να επενδύσουν εν μέσω της σφοδρότατης ξηρασίας των τελευταίων χρόνων σε ένα τόσο απαιτητικό σε νερό φρούτο. Κλείνοντας την αναφορά μας στην Αλμερία, να σημειώσουμε πως η τοπική ομοσπονδία παραγωγών εκτιμά πως από τις βροχοπτώσεις του Μαΐου επλήγησαν περίπου 2.000 στρέμματα.
Όσον αφορά τώρα την πιο όψιμη καλλιεργητική ζώνη υπαίθριων καρπουζιών της Ισπανίας, την Καστίλη-Λα Μάντσα, ο κ. José Ángel Serrano, πρόεδρος της Περιφερειακής Διεπαγγελματικής Ένωσης, μοιράστηκε την ανησυχία του για τον αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν οι έντονες βροχές που έπεσαν στην εν λόγω περιοχή. Όπως σημειώνει, οι βροχές θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στην πρώιμη φύτευση με θερμική κουβέρτα, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της συνολικής καλλιεργούμενης έκτασης, και περιλαμβάνει περίπου 33.000 στρέμματα καρπούζι (κατά 10% περισσότερα σε σχέση με πέρυσι) και 55.000 στρέμματα πεπόνι (κατά 5% λιγότερα σε σχέση με πέρυσι). Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «…η συγκομιδή ήδη έχει καθυστερήσει δύο εβδομάδες και δεν μπορούμε να περιμένουμε πολύ περισσότερο, παρότι αυτό θα έχει σαν επίπτωση τη συσσώρευση παραγωγής στις αγορές».