Χαλάρωση των ρυθμών διακίνησης καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες για τα ελληνικά κάστανα, καθώς το ενδιαφέρον των μεγάλων διακινητών έχει στραφεί στην Τουρκία και στις διαπραγματεύσεις με τους εκεί προμηθευτές. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στα Φρουτονέα ο Βαγγέλης Κρανιώτης, πρόεδρος του Α.Σ. Μελιβοίας, αυτό είναι κάτι που συμβαίνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή, με τα αποτελέσματα των επαφών με του Τούρκους εξαγωγείς να επηρεάζουν και την υπόλοιπη αγορά. Πάντως, οι δικές του πληροφορίες μιλάνε για αυξημένη αλλά μικρόκαρπη παραγωγή στην Τουρκία, πράγμα που αφήνει χώρο για τη διακίνηση των μεγαλόκαρπων ελληνικών κάστανων. Μέχρι στιγμής, η μέση τιμή παραγωγού για τα κάστανα της Μελιβοίας βρίσκεται περίπου στα τρία ευρώ το κιλό.
Ο συνολικός όγκος της φετινής παραγωγής κάστανων στην περιοχή της Λάρισας διαμορφώθηκε με το πέρας της συγκομιδής περίπου στους 2.500 τόνους. Ωστόσο, οι ασθένειες της μελάνωσης και της σφήκας της καστανιάς συνεχίζουν και φέτος να ταλαιπωρούν τα δένδρα της περιοχής, με τη δεύτερη να είναι πιο περιορισμένη σε σύγκριση με την πρώτη, λόγω της καταπολέμησής της με βιολογικά σκευάσματα. Σύμφωνα με τους εγχώριους παραγωγούς, η ασθένεια της σφήκας της καστανιάς -η οποία πριν λίγα χρόνια οδήγησε σε κατάρρευση την ιταλική παραγωγή κάστανου – δείχνει να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά στην περιοχή μέχρι σήμερα, έχοντας περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό.
Παρόμοιες ασθένειες και προβλήματα, όμως, αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί κάστανου και στα Άνω Δολιανά Αρκαδίας, με παραγωγή φέτος στους 500 τόνους. Μεγαλύτερα, όμως, είναι τα προβλήματα στο εμπορικό πεδίο, καθώς όπως λένε παραγωγοί από την περιοχή, δεν έχουν προσέλθει ακόμα Ιταλοί να αγοράσουν τα κάστανα, κάτι που μάλλον φαίνεται πως θα ρίξει χαμηλά τη φετινή τιμή παραγωγού. Επίσης οι Αρκάδες παραγωγοί χαρακτηρίζουν ως μεγάλο πρόβλημα την έλλειψη εργατικών χεριών, με αποτέλεσμα να προβλέπεται κατά τη διάρκεια της συγκομιδής να επιστρατευτούν μέλη των οικογενειών των παραγωγών, προκειμένου να συγκομιστούν τα κάστανα.