spot_img
spot_img

Θεσσαλία: Το άδειασμα του μεγαλύτερου μέρους της λίμνης σε 1,5 χρόνο προβλέπει το master plan

Στην εκπομπή «Συνδέσεις» του ΕΡΤNews μίλησε ο Μιλτιάδης Γκουζούρης, CEO της HVA International, σχετικά με το σχέδιο για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας. Ο ίδιος εξήγησε ότι η εταιρεία σχεδιάζει συστήματα προστασίας από πλημμύρες καθώς και συστήματα άρδευσης κλπ. Ανέφερε ότι δυστυχώς έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο όπως στη Θεσσαλία «στη Μοζαμβίκη, στην κοιλάδα του Ζαμβέζη όπου υπήρξαν καταστροφές και θύματα».

«Στην Ελλάδα και οι συνάδελφοί μου και εγώ έχουμε εκπλαγεί από το πόσα λίγα θύματα είχαμε. Ευτυχώς φυσικά, γιατί με τέτοιας έντασης φαινόμενα συνήθως μιλάμε για πολλαπλάσιο αριθμό θυμάτων σε ανθρώπινες ζωές. Φυσικά η καταστροφή ήταν πολύ μεγάλη. Είχαμε δυστυχώς και πάρα πολλά ζώα τα οποία πνίγηκαν στα νερά του Daniel. Και αυτό είναι πάρα πολύ λυπηρό. Γι αυτό και στη μελέτη προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να αποφύγουμε τέτοιες καταστάσεις επισήμανε.

Ανέφερε ακόμα ότι έχουν κάνει μια συνολική μέλετη, ένα master plan που περιέχει μεταξύ άλλων τις κατευθυντήριες γραμμές πάνω στις οποίες θα πρέπει να κινηθεί η προστασία της περιοχής, η αγροτική παραγωγή, η εύρεση νερού για την άρδευση και η αποφυγή άλλου είδους καταστροφών.

Τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ξηρασία και η έλλειψη νερού. Όπως είπε ο υδροφόρος ορίζοντας στη Θεσσαλία έχει πέσει πάρα πολύ ενώ είπε ότι πλέον πρέπει κάποιος με γεώτρηση να φτάσει στα 300 μέτρα για να βρει νερό κάτι που ο ίδιος χαρακτήρισε πάρα πολύ ανησυχητικό.

Τόνισε ότι το πιο μεγάλο βάθος της γεώτρησης σημαίνει και μεγαλύτερο κόστος ενώ όπως είπε, το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι θα επιτραπεί σε θαλασσινό νερό να εισέλθει κάτι που δημιουργεί μία καταστροφή η οποία δεν έχει λύση. «Δηλαδή έτσι και φτάσουμε κι έχουμε υφάλμυρο νερό παντού δεν θα φυτρώνει ούτε τσουκνίδα» υπογράμμισε.

«Αυτό που έχει ξεκινήσει να κάνει ο πρωθυπουργός με τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων είναι αυτό που λείπει δηλαδή μία κεντρική διαχείρηση του νερού. Το νερό μέχρι τώρα είναι σκορπισμένο στα χέρια πάρα πολλών φορέων κι ο καθένας έχει ένα δικό του σχέδιο χωρίς να υπάρχει συνοχή και γνώση για τις επιπτώσεις που φέρνει η κάθε κίνηση» ανέφερε.

«Το νερό μέχρι τώρα είναι σκορπισμένα στα χέρια πάρα πολλών φορέων και ο καθένας έχει ένα δικό του σχέδιο, χωρίς να υπάρχει συνοχή εκεί και γνώση φυσικά του τι επιπτώσεις έχει η κάθε κίνηση» πρόσθεσε.

Για την Κάρλα και την αποξήρανσή της στο παρελθόν, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι είχαμε ένα σημείο που κατέληγαν νερά «δηλαδή ήταν ένας βάλτος». «Είχε γίνει ένα έργο εξυγίανσης και ήταν πολύ σωστό που έγινε. Μάλιστα το πρόβλημα ήταν ότι και αυτή η λίμνη που δημιουργήθηκε αρχικά είχε σχεδιαστεί να είναι πιο μεγάλη[…]» είπε.

«Σε περίπου 1,5 χρόνο θα έχει αδειάσει το μεγαλύτερο μέρος της λίμνης»

Για το αν μπορεί να φύγει το νερό από εκεί απάντησε «φεύγει, ήμουν προχθές εκεί, ευτυχώς έχει μειωθεί στα 140.000 στρέμματα. Υπάρχει μία σήραγγα η οποία καταλήγει στον Παγασητικό, έχει μία σταθερή ροή. Ελέγχουμε να μην μπλοκαριστεί αυτή η ροή. Ο Περιφερειάρχης ο κ. Κουρέτας κάνει μετρήσεις εκεί συνεχώς».

«Με αυτόν τον τρόπο σε περίπου 1,5 χρόνο θα έχει αδειάσει το μεγαλύτερο μέρος της λίμνης» είπε.

«Οι αγρότες εκεί και το έχουμε συζητήσει φυσικά και μαζί τους πολλές φορές ζητούν επιτακτικά να γίνει μια σήραγγα. Και φανταστείτε το αυτό σαν να λέμε ότι “θέλω μέσα στο σπίτι μου που πλημμυρίζει να φτιάξω μια τρύπα για να φεύγουν τα νερά”. Το ζητούμενο όμως δεν είναι να έχω τρύπα για να φεύγουν τα νερά όταν πλημμυρίζει, αλλά να μην πλημμυρίζει το σπίτι μου. Άρα εμείς λοιπόν προσανατολιζόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «Θέλουμε να μην πλημμυρίζει εκείνη η περιοχή, Να μην έχουν δηλαδή αυτά τα προβλήματα οι άνθρωποι και όχι να έχουν τακτικά πλημμύρες, οι οποίες θα φεύγουν μέσα από μια σήραγγα».

«Η βασική αρχή θα πρέπει να γίνει στα έργα ορεινής υδρονομίας» απάντησε ερωτηθείς για το από πού θα πρέπει να ξεκινήσουν τα έργα θωράκισης της περιοχής.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «η βασική αρχή θα πρέπει να γίνει στα έργα ορεινής υδρονομίας που είναι και σχετικά γρήγορα να γίνουν. Δηλαδή προσπαθούμε στο βουνό επάνω να συγκρατήσουμε όσο γίνεται τους όγκους υδάτων. Φτιάχνουμε μικρά φράγματα είτε ταμιευτήρες με σκοπό το νερό, αν έρθει σε τέτοιες ποσότητες να μη φύγει μαζικά και διοχετευτεί στη λεκάνη απορροής. Και στη συνέχεια είναι και άλλα έργα με ενισχύσεις και καθαρισμούς και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό».

Όπως είπε «φανταστείτε ότι στην περιοχή υπάρχουν ποτάμια που στις κοίτες τους έχουν κορμούς δέντρων. Το ίδιο συμβαίνει και στο Βόλο, δεν είναι μόνο η περιοχή Τρικάλων, Καρδίτσας, Λάρισας κλπ. Και στο Πήλιο έχουμε τέτοια θέματα όπου τα δέντρα μέσα στην κοίτη δημιουργούν πρόχειρα φράγματα όταν έρχεται μια τέτοια ποσότητα νερού με φερτά υλικά. Και αυτό φυσικά προκαλεί πλημμύρα γιατί το νερό αντί να μπορεί να πηγαίνει μέσω της κοίτης και να διοχετευτεί στη θάλασσα, καταλήγει σε σπίτια και σε περιουσίες».

«Σαφώς και μέχρι τώρα κάθε χρόνο υπάρχουν προϋπολογισμοί γι’ αυτά. Δεν είναι ότι θα αυξηθεί τρομερά κάτι σήμερα πρέπει να γίνει απλά ένας καλός συντονισμός των έργων. Ο κατακερματισμός, ξέρετε, είναι ένα σημαντικό ζήτημα για την περιοχή. Δηλαδή όταν ο κάθε ας το πω αντιπεριφερειάρχης, δήμαρχος, πρόεδρος μιας κοινότητας, κάνει κάποια έργα σε ένα σημείο χωρίς να υπάρχει γνώση του τι γίνεται κατάντη από άλλους ή ανάντη από τους προηγούμενους αυτό λοιπόν δημιουργεί προβλήματα[…] Αν υπάρχει όμως ένας συνολικός σχεδιασμός, όπου όλοι γνωρίζουν ότι ο επάνω κάνει Α και ο πιο κάτω κάνει τη δράση Β και ούτω καθεξής και υπάρχει αυτό το συνολικό σχέδιο, τότε είναι πολύ πιο εύκολη και διαχειρίσιμη μια κατάσταση κρίσης» σημείωσε ο κ. Γκουζούρης.

Για τις προτάσεις τους για την περιοχή ανέφερε ότι «περιέχουν και φράγματα φυσικά, γιατί κάποια πράγματα δεν γίνεται διαφορετικά να διορθωθούν. Έχουμε ένα συνδυασμό λοιπόν από τσιμεντένια πράγματα, έτσι να το πω απλά για τους τηλεθεατές να το αντιληφθούν. Υπάρχουν green solutions, αυτό έχει να κάνει με το συνδυασμό της φύσης, της φυσικής ροής πραγμάτων και υβριδικά μοντέλα που συνδυάζουν και τα δύο, όπως για παράδειγμα τα έργα ορεινής υδρονομίας συνήθως είναι κάτι μεικτό, είναι με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, είναι έργα που δεν χτυπάνε άσχημα στο μάτι, ας το πω έτσι και ωφελούν, κάνουν χρήση λοιπόν και της φύσης. Όμως σε κάποιες περιπτώσεις, αν πραγματικά θέλει κανείς να προστατεύσει μια περιοχή ή ακόμα περισσότερο αν κανείς θέλει να αποφύγει αυτό που πάει να γίνει στην καταστροφή που σας έλεγα στη Θεσσαλία με τον υδροφόρο ορίζοντα θα πρέπει το νερό να έρθει από κάπου. Δεν υπάρχει αυτό το νερό ως δια μαγείας για να μπορέσουμε να το μεταφέρουμε. Συνεπώς έχουμε δει ένα θέμα το οποίο έχουμε καταλάβει ότι εδώ στην Ελλάδα είναι λίγο καυτό, ας το πω, που έχει να κάνει με τη χρήση νερών από τον Αχελώο[…] Όμως αν θέλεις πραγματικά να σώσεις την περιοχή από την ερημοποίηση μια λύση είναι να φέρεις νερά από τον Αχελώο[…]».

Εμείς με την εταιρεία και την ομάδα μας είμαστε ουδέτεροι τόνισε σε άλλο σημείο δεν έχουμε καμία σχέση με την πολιτική και εγχώρια θέματα και συμπλήρωσε «εμείς έχουμε χρέος να εφιστήσουμε την προσοχή σε κάτι όμως που πάει να γίνει και είναι μια καταστροφή».

Πηγή:ertnews.gr

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img