Με αφιέρωμα στην αγορά ακτινιδίων των Η.Π.Α. τυπώνεται αυτές τις ημέρες το νέο τεύχος του περιοδικού Φρουτονέα (Μάρτιος 2022 – 278). Στις σελίδες του θα βρείτε πολύτιμες εμπορικές πληροφορίες, αλλά και χρήσιμες επαφές για αυτήν την τεράστια και αναδυόμενη αγορά, η οποία έχει γυρίσει πλέον το βλέμμα της προς την ελληνική παραγωγή.
Υποστηρίζοντας την εξαγωγική προσπάθεια του κλάδου με συνεχώς νέο ενημερωτικό υλικό, το περιοδικό Φρουτονέα παραδίδει στο παρακάτω κείμενο και τις απαραίτητες οδηγίες που χρειάζονται όλοι οι υποψήφιοι εξαγωγείς ελληνικών ακτινιδίων προς τις Η.Π.Α. Στους παρακάτω συνδέσμους περιγράφονται αναλυτικά οι τεχνικές, φυτοϋγειονομικές και γραφειοκρατικές απαιτήσεις των Η.Π.Α. για την εισαγωγή ελληνικών ακτινιδίων. Οι εξαγωγείς, ωστόσο, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους παρακάτω συνδέσμους και για την κατατόπιση τος σχετικά με άλλα φρούτα και λαχανικά που ενδιαφέρονται να αποστείλουν στις Η.Π.Α.
Για περισσότερη βοήθεια, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στο Γραφείο Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Ουάσινγκτων.
Οι γενικές προϋποθέσεις
ΟΙ γενικές και ειδικές προϋποθέσεις που θέτουν οι Η.Π.Α. για την εισαγωγή φρέσκων φρούτων και λαχανικών αναφέρονται στη βάση δεδομένων FAVIR/Fruits and Vegetables Import Requirements της APHIS. Η εν λόγω ελεύθερα προσβάσιμη πλατφόρμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αναζήτηση στοιχείων περιοχής προέλευσης και συγκεκριμένου προϊόντος, ενώ επίσης χρησιμοποιείται για ενημέρωση των τελωνειακών αρχών των Η.Π.Α. σχετικά με εγκεκριμένα για εισαγωγή προϊόντα, ανά χώρα προέλευσης.
Οι γενικές προϋποθέσεις βρίσκονται στον παρακάτω σύνδεσμο της βάσης δεδομένων FAVIR:
Οι ειδικές απαιτήσεις για τα ακτινίδια και όλα τα ελληνικά οπωροκηπευτικά
Οι ενδιαφερόμενοι εξαγωγείς μπορούν να διαβάσουν τις ειδικές φυτοϋγειονομικές προϋποθέσεις που θέτουν οι Η.Π.Α. συγκεκριμένα για την αποδοχή εισαγόμενων φορτίων ακτινιδίων από την Ελλάδα, όπως και τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις για κάθε άλλο εγκεκριμένο φρούτο και λαχανικό από τη χώρα μας ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:
- Ανοίγουν τον εξής σύνδεσμο της βάσης δεδομένων FAVIR: https://epermits.aphis.usda.gov/manual/index.cfm?CFID=556783&CFTOKEN=942c09d797bc62fb-EDE1D8FB-F3E5-5170-DE3ADB15335074C5&ACTION=pubHome
- Με επιλογή (select) της χώρας «Greece» στο πεδίο αναζήτησης της χώρας προέλευσης «country/region» λαμβάνεται η απαρίθμηση των εγκεκριμένων προς εισαγωγή από τη χώρα μας, φρούτων / λαχανικών, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται και τα ακτινίδια.
- Έπειτα, πατώντας την αριστερά από κάθε προϊόν, εν προκειμένω των ακτινιδίων, ένδειξη “Open CIR” (Commodity Import Report / CIR), λαμβάνονται οι συναφείς παράμετροι εισαγωγής τους (βεβαιώσεις, πιστοποιητικά, είδη ελέγχων κλπ.).
Σημειώνουμε ότι μεταξύ των 56 αναφερόμενων εγκεκριμένων προϊόντων, στην πλειοψηφία τους λαχανικών/κηπευτικών, ως εγκεκριμένα φρούτα συμπεριλαμβάνονται τα εξής οκτώ: σταφύλι, ακτινίδιο, λεμόνι, πεπόνι, πορτοκάλι, ρόδι, φράουλα, μανταρίνι.
Συμπληρωματικές γενικές πληροφορίες εισαγωγής φρούτων / λαχανικών:
-Plant Health Import Information
https://www.aphis.usda.gov/aphis/ourfocus/planthealth/import-information
-Quarantine 56 – Streamlining Approvals for Fruit and Vegetable Imports
https://www.aphis.usda.gov/aphis/ourfocus/planthealth/import-information/q56/ct_quarantine_56
Οι παραπάνω πληροφορίες αφορούν μόνο σε φρέσκα / νωπά προϊόντα.
Τι χρειάζεται για τα μη εγκεκριμένα προς εισαγωγή φρούτα και λαχανικά
Για την εισαγωγή φρέσκων φρούτων και λαχανικών στις ΗΠΑ απαιτείται έγκριση πρωτοκόλλου εισαγωγής από την Υπηρεσία Animal and Plant Health Inspection Service (APHIS), Υπουργείου Γεωργίας ΗΠΑ (USDA), κατόπιν υποβολής αιτήματος από την ενδιαφερόμενη χώρα (από κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. χωριστά).
Για φρέσκα φρούτα/λαχανικά που δεν συμπεριλαμβάνονται στη βάση δεδομένων FAVIR πρέπει, εφόσον υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον ελληνικής εξαγωγικής εταιρείας, πρέπει να υποβληθεί σχετικό αίτημα στην APHIS από την αρμόδια ελληνική Αρχή (ΥΠ.Α.Α.Τ.), ώστε να εκκινηθεί η διαδικασία (διαβούλευση/ανταλλαγή πληροφοριών) εξέτασης/έγκρισης του αιτήματος. Εν προκειμένω, για την αγορά των Η.Π.Α. (φρέσκα φρούτα/λαχανικά) απευθύνεστε:
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ)
– Γεν. Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης, opapaioannou@minagric.gr
– Γεν. Δ/νση Τροφίμων, kmicha@minagric.gr
Φ.Κ.