spot_img
spot_img

Ευρώπη: Στο επίκεντρο κυβερνήσεων ο ΦΠΑ

Επί του παρόντος, οι Γερμανοί υστερούν στην κατανάλωση λαχανικών, καταναλώνοντας τη μικρότερη ποσότητα λαχανικών στην Ευρώπη, σύμφωνα με έκθεση του επιστημονικού συμβουλίου της γερμανικής κυβέρνησης για τη διατροφή των καταναλωτών. Για τον υπουργό τροφίμων και γεωργίας, Cem Özdemir, η κατάργηση του ΦΠΑ θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, καθιστώντας παράλληλα τα υγιεινά τρόφιμα πιο προσιτά εν μέσω της αύξησης των τιμών των τροφίμων από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Σκοπεύουμε να καθιερώσουμε την κατάργηση του ΦΠΑ στα φρούτα, τα λαχανικά», δήλωσε ο Özdemir σε συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι αυτό θα είναι ένα «καλό σημάδι ότι η υγιεινή διατροφή είναι φθηνότερη». Τόνισε επίσης ότι η δυνατότητα αγοράς υγιεινών προϊόντων δεν πρέπει να είναι θέμα εισοδήματος.

Πιο προχωρημένες, πάντως, είναι οι εξελίξεις στην Ισπανία που από 1η Ιανουαρίου του 2023 και με ορίζοντα λίγων μηνών εφαρμόζεται ήδη η αναστολή του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής στο λιανικό εμπόριο. Αυτό το μέτρο είχε στόχο την ενθάρρυνση της κατανάλωσης και, κατά συνέπεια, τη βελτίωση της ζήτησης σε όλο το μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά τελικά φαίνεται πως άλλα πράγματα συμβαίνουν. Συγκεκριμένα, σε αρκετές περιπτώσεις προϊόντων πολλά μεγάλα super market όχι απλά δεν μείωσαν, αλλά αύξησαν τις τιμές των προϊόντων που εμπίπτουν στον μηδενικό ΦΠΑ.

Κακές πρακτικές καταγράφονται, όμως, και σε πρότερους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς παραγωγοί εσπεριδοειδών υφίστανται πιέσεις για ψαλίδι 12% στις συμφωνημένες τιμές πώλησης των φρούτων τους.

Συγκεκριμένα, μια από τις ομοσπονδίες παραγωγών της Βαλένθια, η AVA ASAJA καταγγέλλει πως μέλη της την ενημέρωσαν πως εμπορικοί φορείς προσπαθούν να αφαιρέσουν τον ΦΠΑ του 12% που περιλαμβάνεται στη συμφωνηθείσα τιμή για τις καλλιέργειες πορτοκαλιών και μανταρινιών παρά το γεγονός ότι το φορολογικό μέτρο που ενέκρινε η κυβέρνηση δεν αφορά αυτές τις συμβάσεις πώλησης. Η AVA-ASAJA διευκρινίζει ότι ο ΦΠΑ 12% που πληρώνονται οι γεωργοί δεν έχει αλλάξει καθόλου, οπότε θα συνεχίσουν να τιμολογούν με αυτό το 12%. Για το λόγο αυτό, η AVA ASAJA καλεί τους αγρότες να ζητήσουν συμβουλές από τις νομικές υπηρεσίες της ομοσπονδίας για να εξετάσουν το ενδεχόμενο υποβολής καταγγελιών κατά των εμπόρων, εάν τους καταβάλλουν διακανονισμό που αφαιρεί το προαναφερθέν 12% από το ποσό που συμφωνήθηκε στη σύμβαση, διότι πρόκειται για παράνομη πρακτική που αποσκοπεί στο να πληρωθεί ο παραγωγός λιγότερα, πατώντας πάνω στην έλλειψη γνώσης και την αδυναμία του σε σχέση με άλλους κρίκους της αλυσίδας τροφίμων.

Φ.Κ.

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img