Πριν ακόμα ξεκινήσει η σεζόν άρχισαν τα παρατράγουδα από μια μερίδα διακινητών, οι οποίοι για να εκμεταλλευτούν τις υψηλές τιμές που έχουν αυτή την ώρα τα πορτοκάλια βαλέντσια, προχώρησαν στη συγκομιδή και διακίνηση καρπών της ποικιλίας ναβαλίνας με πολύ χαμηλά brix! Έτσι, μαθαίνουμε πως σχεδόν σε όλες τις καλλιεργητικές ζώνες της χώρας μας πορτοκάλια κόβονται εντελώς άγουρα για να καταλήξουν μέσα από έναν “ευφυή” αποπρασινισμό τους σε …κίτρινα… και άδεια από χυμούς και γεύση, καταλήγοντας να είναι πικρά. Τα πορτοκάλια αυτά, τουλάχιστον από Αργολίδα και Αιτωλοακαρνανία λέγεται πως, πέρα από την εγχώρια αγορά, καταλήγουν στη Ρουμανία, ενώ το ίδιο ακούγεται πως συμβαίνει και με πρώιμα μανταρίνια στην Ηγουμενίτσα. Αυτή η συμπεριφορά καταγγέλθηκε από τον Incofruit-Hellas και από την ΕΘΕΑΣ, όμως οι αρμόδιες αρχές δεν προέβησαν σε καμιά ενέργεια, παρότι η υπάρχουσα νομοθεσία ορίζει σαφώς ποια πρέπει να είναι τα κατώτατα όρια σε brix των καρπών των εσπεριδοειδών, προκειμένου αυτοί να είναι κατάλληλοι προς βρώση.
Ισπανία: Μια ανάσα πριν μπουν οι πρώτες ναβαλίνες στα συσκευαστήρια
Περιφέρεια της Βαλένθια: Την περασμένη εβδομάδα συνεχίστηκαν οι αγοραπωλησίες σε Satsumas (Owari), Κλημεντίνες (Clemenrubí, Clemenules, Arrufatina, Marisol και Oronules), Navel Orange (Navelina και Washington Navel), White Orange (Salustiana) και Λεμόνια (Fino and Verna redrojo).
Στη Βαλένθια, συνεχίζουν να πραγματοποιούνται κυρίως οι συναλλαγές Clemenules και Navelina με μεγάλο ενδιαφέρον από το εμπόριο και τις τιμές να παραμένουν πρακτικά σταθερές. Οι τιμολογήσεις των Satsuma Owari δεν διαφέρουν από την προηγούμενη εβδομάδα. Γενικά, μικρή παραγωγή και μικρά διαμετρήματα έχουν παρατηρηθεί στο χωράφι. Σε ορισμένα κτήματα, μάλιστα, υπάρχει μεγάλη ζημιά που προκαλείται από διάφορες ασθένειες. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη ζήτηση της Ναβαλίνας αφού ο όγκος των εισαγωγών από τρίτες χώρες όπως η Αίγυπτος δεν είναι ακόμη υψηλός.
Στο Αλικάντε, οι πωλήσεις του Clemenrubí ουσιαστικά ολοκληρώνονται. Οι διαπραγματεύσεις για την ποικιλία Marisol είναι σπάνιες επειδή η διαθεσιμότητα φρούτων προς πώληση είναι πολύ περιορισμένη και οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να ενδιαφέρονται να αγοράζουν Κλημεντίνες χαμηλότερης ποιότητας σε χαμηλότερες τιμές. Σε σχέση με τις Ορονούλες, έχει ήδη πουληθεί πάνω από το ήμισυ της παραγωγής. Οι αγορές στις Clemenules έχουν επιβραδυνθεί καθώς, σε ορισμένες περιπτώσεις, περιμένουν να πλησιάσει η ημερομηνία συγκομιδής.
Στο Castellón οι συναλλαγές των Clemenules, Oronules, Navelinas και Washington Navel συνεχίζουν να πραγματοποιούνται. Σε ό,τι αφορά την ποικιλία Marisol, οι αγορές στο χωράφι έχουν ουσιαστικά ολοκληρωθεί. Η ποιότητα στις Clemenules από την Plana Baixa ποικίλλει ανάλογα με το βαθμό ζημιάς που προκάλεσε το χαλάζι στα μέσα Σεπτεμβρίου. Αυτό επηρεάζει και την τιμή του.
Περιφέρεια της Ανδαλουσίας: Στην Αλμερία η συγκομιδή των πρώιμων ποικιλιών μανταρινιών συνεχίζεται, αν και με πολύ αργούς ρυθμούς, καθώς οι καρποί ωριμάζουν αργότερα από ό,τι συνήθως. Επίσης, συνεχίζεται η συγκομιδή των λεμονιών Fino.
Στη Σεβίλλη, η κυρίαρχη φαινολογική κατάσταση των εσπεριδοειδών, σε γενικές γραμμές, είναι 40% καρπόδεση στις όψιμες ποικιλίες, ωρίμανση και απόκτηση χρώματος στις πρώιμες ποικιλίες και συγκομιδή των πολύ πρώιμων μανταρινιών και των Ναβαλίνων.
Περιφέρεια της Μούρθια: Η σεζόν των λεμονιών συνεχίζει να εξελίσσεται με κυρίαρχη την εμφάνιση ξηρού καιρού με αντίκτυπο στην προσωρινή διαθεσιμότητα κομμένων καρπών με κανονικό και συνηθισμένο εμπορικό μέγεθος αυτή την εποχή του έτους, με περιορισμένες ποσότητες μεγέθους 3-4-5. Καθώς περνούν οι εβδομάδες, η προσφορά τείνει να γίνει πιο ευέλικτη σε ένα σενάριο ζήτησης που διευκολύνει τις εξαγωγές. Η σεζόν έχει μόλις αρχίσει πραγματικά και ο τομέας επιταχύνει τους ρυθμούς του για να προετοιμαστεί για την πρόκληση της εμπορίας της αναμενόμενης δυναμικότητας, εξασφαλίζοντας την κερδοφορία για ολόκληρη την αλυσίδα και λαμβάνοντας υπόψη άλλους παράγοντες όπως η αύξηση του κόστους συγκομιδής λόγω της ύπαρξης λίγων καρπών καλού μεγέθους στα δέντρα.
Γερμανία: Μικρή ακόμα η παρουσία των ισπανικών μανταρινιών – Μονοπώλιο των νοτιοαφρικάνικων λεμονιών και πορτοκαλιών
Λαχαναγορές: Σε Μόναχο, Αμβούργο, Βερολίνο, Φρανκφούρτη και Κολωνία, οι νοτιοαφρικανικές εισαγωγές εξακολουθούσαν την περασμένη εβδομάδα να κυριαρχούν στη μεγάλη ποικιλία προέλευσης των λεμονιών. Οι τουρκικές εισαγωγές, ωστόσο, είχαν αυξηθεί και έπαιζαν ήδη σημαντικό ρόλο σε τοπικό επίπεδο. Προσφέρονται όχι μόνο στα καθιερωμένα κιβώτια των 9 κιλών αλλά και σε κιβώτια των 14,5 κιλών και όλο και περισσότερο σε δίχτυα. Τα συμπληρωματικά ισπανικά προϊόντα πωλούνταν επίσης όλο και περισσότερο σε δίχτυα. Συνολικά, οι εργασίες των αγοραπωλησίων ήταν αρκετά ομαλές. Η ζήτηση καλύφθηκε χωρίς προβλήματα. Ως εκ τούτου, οι τιμές παρέμειναν ως επί το πλείστον στο προηγούμενο επίπεδο. Υπήρξαν μόνο περιστασιακές μειώσεις τιμών λόγω όγκου.
Όσον αφορά τα πορτοκάλια, κυκλοφορούν μόνο νοτιοαφρικάνικα Navel, Valencia Late και Midknight, με τις τιμές όλων τους να αυξάνονται σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, ενώ στα μανταρίνια, η ισπανική παρουσία μόλις ξεκίνησε να κάνει αισθητή την παρουσία της, με μικρές ποσότητες, υψηλές τιμές και καλή ζήτηση.
Super market: Με μια δυναμική εκστρατεία προσφορών περιέβαλαν οι γερμανικές λιανικής την περασμένη εβδομάδα τις ισπανικές κλημεντίνες, καθώς το 47% των σημείων πώλησης είχε κάποια προσφορά, σε σχέση με το 41% της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας. Η χαμηλότερη τιμή ήταν από την Kaufland Deutschland με 1,49 ευρώ για διχτάκι του ενός κιλού.
Πολύ περιορισμένη, από την άλλη, ήταν η παρουσία προσφορών για τα πορτοκάλια, που περιλάμβαναν μόνο προϊόντα από Νότια Αφρική και τη Ζιμπάμπουε, ενδεικτικό του περιορισμένου όγκου και των υψηλών τιμών αγοράς τους.
Ολλανδία: Όλο και λιγότερα τα λεμόνια από το Νότιο Ημισφαίριο
Σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα λιγόστεψαν δραστικά τα λεμόνια από το Νότιο Ημισφαίριο, καθώς η Αργεντινή μείωσε τις αποστολές της. Έτσι, μονάχα η Νότια Αφρική παρέμεινε με αρκετό προϊόν ενώ η Ισπανία, αναμένεται να ανεβάσει σύντομα τον όγκο των προϊόντων της που περνάνε από το Ρότερνταμ. Στα πορτοκάλια, οι εισαγόμενες από τη Νότια Αφρική όψιμες ποικιλίες, συνεχίζουν να απολαμβάνουν υψηλές τιμές.