Για τον κίνδυνο προσβολής από ασθένειες στα εσπεριδοειδή ενημερώνει το Περιφερειακό Kέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ναυπλίου.
Οι ασθένειες που καραδοκούν είναι οι εξής:
ΦΥΛΛΟΔΕΤΗΣ
Οδηγίες: Ψεκασμός συνιστάται κυρίως όπου διαπιστώνεται σημαντική προσβολή (προσβεβλημένοι βλαστοί πάνω από 20%).
ΦΥΛΛΟΚΝΙΣΤΗΣ- ΕΡΙΩΔΗΣ ΑΛΕΥΡΩΔΗΣ
Οδηγίες: Καλλιεργητικά μέτρα:
1. Προσεκτικές, ισορροπημένες λιπάνσεις και αποφυγή χρήσης αζώτου το καλοκαίρι.
2. Κανονικές αρδεύσεις. Είναι πολύ σημαντικό η ανοιξιάτικη βλάστηση που είναι η σπουδαιότερη για την παραγωγή, να «ψηθεί» πριν την πλήρη δραστηριοποίηση του φυλλοκνίστη.
ΚΑΛΟΚΟΡΙΣ
Οι νεαρές νύμφες προτιμούν κάποια ζιζάνια (διανόχορτο, περδικούλι, τσουκνίδα, σινάπι, ζοχός, μολόχα, αγριοσέλινο κλπ) τα οποία αν δεν βρουν στον οπωρώνα, ανεβαίνουν στα δένδρα. Οι προσβολές ξεκινούν από τα αρχικά στάδια της βλάστησης ως και τις αρχές της άνθησης, είναι σποραδικές και περιοδικές.
Οδηγίες: Επειδή η ύπαρξη των παραπάνω ζιζανίων παίζει σημαντικό ρόλο στην ελαχιστοποίηση της προσβολής από το έντομο, όπου είναι εφικτό, η αυτοφυής βλάστηση να παραμένει στον οπωρώνα μέχρι την έναρξη της άνθησης των δένδρων.
ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΙ
Οδηγίες: Επέμβαση σε οπωρώνες που υπάρχουν προσβολές (3 κινητές μορφές ανά φύλλο νέας βλάστησης ή κινητές μορφές στο 20-30% των φύλλων).
ΑΚΑΡΙ ΤΗΣ ΣΚΟΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΑΚΑΡΙ ΤΗΣ ΛΕΜΟΝΙΑΣ
Οδηγίες: Σε κτήματα που πέρσι υπήρχαν προσβολές (2-3% προσβεβλημένα φρούτα) να γίνει επέμβαση στη νέα βλάστηση.
ΑΦΙΔΕΣ
Οδηγίες: Ελέγχετε συστηματικά τους οπωρώνες για τον έγκαιρο εντοπισμό των προσβολών.
Σας υπενθυμίζουμε ότι οι αφίδες είναι φορείς ιώσεων (Τριστέτσα).
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1. Οι χωρίς έλεγχο επεμβάσεις αυτή τη χρονική περίοδο, δημιουργούν προβλήματα στα ωφέλιμα έντομα, τα οποία είναι πολύτιμα στην καταπολέμηση εχθρών των εσπεριδοειδών (αφίδες, φυλλοκνίστης, αλευρώδης, Ισέρυα, κοκκοειδή).
2. Στους οπωρώνες, καλό είναι να γίνει ένας προσεκτικός κλαδοκάθαρος, που θα δημιουργήσει συνθήκες καλού αερισμού και φωτισμού στα δένδρα και θα μειώσει τις προσβολές από κοκκοειδή, που ευνοούνται από ασφυκτικές συνθήκες αερισμού και φωτισμού.
ΠΑΓΕΤΟΣ
Στα δένδρα που υπάρχουν ζημιές από παγετό, το κλάδεμα να καθυστερήσει προκειμένου να εμφανιστεί ολόκληρη η ζημία με την άνοδο των θερμοκρασιών. Οι υπόλοιπες καλλιεργητικές φροντίδες μπορούν να πραγματοποιηθούν κανονικά.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Να διαβάζετε και να εφαρμόζετε πιστά τις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στην ετικέτα των φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Όλα τα δελτία μας βρίσκονται στο διαδίκτυο (www.minagric.gr)