spot_img
spot_img

Νέο πλαίσιο ρύθμισης για εργάτες γης από τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνοκάρπων

Την εξαγγελία προγράμματος αναδιάρθρωσης καλλιεργειών, την απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου στον Μεταναστευτικό Κώδικα, την παρουσία απαιτούμενων εργατών αλλά και την εύρεση μετακλητών από μη όμορες τρίτες χώρες προτείνει η Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνοκάρπων ως νέο πλαίσιο ρύθμισης για τους εποχιακούς εργάτες γης. Με τις προτάσεις της, η Οργάνωση  στοχεύσει στην επίλυση του τεράστιου προβλήματος της έλλειψης εργατικού δυναμικού που είναι απαραίτητο τόσο για την παραγωγή στους αγρούς όσο και για τη μεταποίηση-τυποποίηση των φρούτων.

Αναλυτικά, οι τρεις κατευθυντήριες γραμμές, όπως τις ορίζει η Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνοκάρπων:

Πρώτον, χρειάζεται να γίνει προσπάθεια για τη μείωση των αναγκών σε εργαζομένους. Για το σκοπό αυτό, χρειάζεται να βελτιώσουμε τον τρόπο καλλιέργειας αλλά κυρίως, να υπάρξει άμεσα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, ώστε να έχουμε νέες καλλιέργειες (γραμμικές κατά βάση) που θα αξιοποιούν τη μηχανική καλλιέργεια, θα αυξάνουν την παραγωγικότητα και θα περιορίσουν ουσιαστικά τον αριθμό των απαιτούμενων εργαζομένων. Το ΥΠΑΑΤ πρέπει να εξαγγείλει το πρόγραμμα της αναδιάρθρωσης καλλιεργειών , συμβουλευόμενο την Διεπαγγελματική Πυρηνοκάρπων αλλά και κάθε Διεπαγγελματική άλλων κλάδων .

Δεύτερο, να τροποποιηθεί και απλοποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο όπως αυτό ισχύει σήμερα στον Μεταναστευτικό Κώδικα.

Τρίτο, πρέπει άμεσα να διασφαλιστεί η παρουσία των απαιτούμενων εργατών για τη χρονιά που ξεκινάει και παράλληλα, να στηθεί μηχανισμός που είναι απαραίτητος, για την εύρεση και μετάκληση εργατών από μη όμορες τρίτες χώρες όπως Ουκρανία , Μολδαβία, Αίγυπτος, Μπαγκλαντές, Ινδία κ.ά.

Η Οργάνωση παραθέτει στην ανακοίνωσή της λεπτομερή στοιχεία για την μετάκληση αγροτών τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, καθώς και τρόπους με τους οποίους μπορεί να καταστεί πιο αποτελεσματική αυτή η πρακτική:

Στοιχεία για Ημαθία-Πέλλα-Χαλκιδική

Το 2019 εισήλθαν με τη διαδικασία της μετάκλησης του Κώδικα Μετανάστευσης (άρθρο 13) ως εργάτες γης: 316 στην Ημαθία, 326 στην Πέλλα και 342 στην Χαλκιδική. Συνολικά 984. Το 2020 εισήλθαν με την κατά παρέκκλιση διαδικασία μετάκλησης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ως εργάτες γης: 3.490 στην Ημαθία, 9.073 στην Πέλλα και 6.300 στην Χαλκιδική. Συνολικά 18.863.

Το 2021 εισήλθαν με την κατά παρέκκλιση διαδικασία μετάκλησης ως εργάτες γης: 11.679 συνολικά στις άνω περιοχές, λόγω της μεγάλης μείωσης σε αιτήσεις από την Χαλκιδική για την συγκομιδή της πράσινης ελιάς που οφειλόταν στην πολύ μειωμένη παραγωγή αλλά κυρίως λόγω της ισχύος της τουριστικής βίζας από το καλοκαίρι 2021. Μεταξύ των ετών 2020 & 2021 παρατηρείται μείωση 13% στην Ημαθία και 10% στην Πέλλα η οποία όμως οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή από τους παγετούς.

Στοιχεία για όλη την Ελλάδα

Το 2020 ( μετάκληση κατά παρέκκλιση ) εισήλθαν 32.215 εργάτες. Το 2021 ( μετάκληση κατά παρέκκλιση) εισήλθαν 18.469 εργάτες Πανελλαδικά η μείωση το 2021 ήταν 43%, διότι στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας εισήλθαν εργάτες γης με τη διαδικασία της τουριστικής βίζας, δεδομένου ότι το καλοκαίρι άνοιξαν τα σύνορα για τους τουρίστες.

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img