Το ΥΠ.Α.Α.Τ. δημοσίευσε τα στοιχεία των εξαγωγών φρέσκων φρούτων και λαχανικών για την 10η Δεκεμβρίου 2021. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit Hellas, κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, προέβη στον παρακάτω σχολιασμό:
Συνεχίσθηκε η συγκομιδή και εξαγωγή πορτοκαλιών και μανταρινιών. Για τα πορτοκάλια, η κατανάλωση στην Δυτική Ευρώπη έχει αποκατασταθεί πλην όμως λόγω αυξημένων πωλήσεων ισπανικών προϊόντων οι τιμές είναι χαμηλές. Για τα μανταρίνια, λόγω αύξησης της ζήτησης εν όψει τροφοδότησης της αγοράς για τα Χριστούγεννα, οι τιμές εξακολουθούν να είναι διαμορφωμένες σε υψηλότερα από πέρυσι επίπεδα, αναμένεται όμως να εξαντληθούν πρόωρα οι κλημεντίνες.
Συνεχίζονται με χαμηλούς ρυθμούς οι εξαγωγές μήλων και από 1/9-10/12/21 η εξαγωγή τους ανέρχεται σε 24.408 τόνους με ιδιαίτερη επισήμανση ότι στο αντίστοιχο διάστημα οι εισαγωγές μήλων ανήλθαν σε 18.697 τόνους εκ των οποίων οι 15.546 από τη Βόρεια Μακεδονία.
Από 1/9/2021 έως και 10/12/2021 οι αναγγελίες φορτίων που καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ για εξαγωγή-διακίνηση ακτινιδίων αφορούσαν 73.297 τόνους εκ των οποίων προς Ιταλία 32.970 τόνοι, ήτοι το 45% των εξαγωγών τους.
ΔΗΛΩΣΗ
ΑΥΣΤΗΡΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΛΕΜΟΝΙΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ – ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ & ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
«Από το τέλος Δεκεμβρίου (αναμένεται η σχετική δημοσίευση) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αυξήσει τους επίσημους ελέγχους των τουρκικών γκρέιπφρουτ σε τουλάχιστον 10% (μέχρι σήμερα πραγματοποιούνται μόνο τυχαίοι έλεγχοι χωρίς ελάχιστο ποσοστό), έτσι ώστε ένα στα δέκα φορτία τουρκικών λεμονιών που θα εισέρχονται στην ΕΕ θα πρέπει να υπόκεινται σε αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους και για ανάλυση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων. Αυτή είναι μια σημαντική απόφαση για την υπεράσπιση των συμφερόντων των Ευρωπαίων καταναλωτών και την ενίσχυση της θέσης των ευρωπαϊκών φρούτων που παράγονται με τα υψηλότερα πρότυπα.
Ως καταγγέλει η ΟΦΑΕ «Παρότι εδώ και πολλά χρόνια οι κυβερνήσεις τηρούσαν έστω και στο ελάχιστο, την σχέση αμοιβαιότητας, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου -παρά τις αντιδράσεις των Ελλήνων μεταφορέων- ικανοποίησε ένα πάγιο αίτημα της τουρκικής πλευράς, παραχωρώντας στους Τούρκους εξ ολοκλήρου το μεταφορικό έργο Ελλάδας – Τουρκίας με τις άδειες, καταργώντας την αρχή της αμοιβαιότητας» Φοβούμαστε ότι αυτή η ενέργεια θα έχει επιπτώσεις στην ομαλή διακίνηση των φρούτων και λαχανικών μας τόσο σε διμερείς συναλλαγές όσο και μέσω Τουρκίας προς άλλους προορισμούς.
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι μεταξύ των τροφίμων που η Λευκορωσία ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει τις εισαγωγές από την 1η Ιανουαρίου 2022, ως απάντηση στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ σε αυτήν τη χώρα, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία στους Έλληνες εξαγωγείς, καθώς η Λευκορωσία ήταν μια από τις λίγες αγορές εκτός Ε.Ε. που είχαν θετική απόδοση, με 5.782 τόνους εξαγωγής το 2020 και 3,939 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 10% έναντι του προηγούμενου έτους.
Παρά το γεγονός ότι οι όγκοι που εξάγονται στην Λευκορωσία δεν είναι υψηλοί εντούτοις ανησυχούμε γιατί ήταν μια από τις λίγες χώρες εκτός ΕΕ με θετικό αποτέλεσμα. Δυστυχώς το εμπόριο φρούτων και λαχανικών ολοένα και περισσότερο το καθορίζουν πολιτικά κριτήρια, τόσο στην πρόσβαση τρίτων χωρών στην ΕΕ όσο και το αντίθετο, όπως ισχύει από το 2014 με το ρωσικό εμπάργκο που ο αντίκτυπος του δεν έχει πλήρως αντιμετωπισθεί.
Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία εξαγωγών: