Το Τμήμα Στατιστικής & Τεκμηρίωσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, εξέδωσε τα επίσημα στοιχεία για τις εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για τις 26.11.2021. Σε σχόλιο του, ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit Hellas, κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, σημειώνει τα εξής:
Επιτραπέζια σταφύλια
H εξαγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών ανέρχεται σε 59.349 τόνους, -14,5% σε σχέση με πέρυσι.
Εσπεριδοειδή
Συνεχίζεται η συγκομιδή και εξαγωγή πορτοκαλιών και μανταρινιών. Η έναρξη της σεζόν για αυτά τα φρούτα, χαρακτηρίστηκε από χαμηλή ζήτηση αντιμετωπίζοντας δυσκολίες στην πώληση. Ειδικώς για τα πορτοκάλια, οι πωλήσεις ήταν υποτονικές στην αρχή και οι τιμές πολύ χαμηλές. Δυστυχώς και φέτος στις παραγωγικές περιοχές της Πελοποννήσου παρατηρούνται φαινόμενα διακίνησης ατυποποίητων εσπεριδοειδών κατ’ ευθείαν από τον αγρό από Βαλκάνιους εμπόρους, που δεν έχουν φορολογικό εκπρόσωπο και δεν είναι εγγεγραμμένοι ως οφείλουν στο ΜΕΝΟ, εκτοπίζοντας από τις αγορές της Ρουμανίας & Βουλγαρίας τις υγιείς ελληνικές εξαγωγικές μονάδες με συνέπεια την δυσφήμιση των ελληνικών πορτοκαλιών και μανταρινιών στους καταναλωτές αυτών των χωρών.
Μήλα
Συνεχίζονται με χαμηλούς ρυθμούς οι εξαγωγές μήλων και από 1/9-26/11/21 η εξαγωγή τους ανέρχεται σε 21.771 τόνους. Ωστόσο στο ίδιο διάστημα οι εισαγωγές μήλων ανήλθαν σε 17.005 τόνους εκ των οποίων οι 13.860 από τη Βόρεια Μακεδονία. Ιδιαίτερη είναι η εντύπωση ότι οι κύριες περιοχές εξαγωγής και εισαγωγής τους είναι η Πέλλα (Εξήγαγε 7.299 τόνους και εισήγαγε 7.315 τόνους) και η Ημαθία (Εξήγαγε 3.431 τόνους και εισήγαγε 5.130 τόνους). Με βάση τα αποτελέσματα των έκτακτων ελέγχων φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην ιστοσελίδα του ΥπΑΑ, στο τρέχον 4ο τρίμηνο 2021 διαπιστώθηκαν αυξημένες υπερβάσεις υπολειμμάτων σε εισαχθέντα φορτία μήλων και συγκεκριμένα σε ποσοστό 8,11% (3 φορτία). Εφιστάται η προσοχή σε τυχόν περιπτώσεις εξαγωγής εισαγομένων μήλων στην ανάλυσή τους για υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
Ακτινίδια
Από 1/9/2021 έως και 26/11/2021 οι αναγγελίες φορτίων που καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ για εξαγωγή-διακίνηση ακτινιδίων αφορούσαν 60.002 τόνους εκ των οποίων προς Ιταλία 30.868 τόνοι, ήτοι το 51,5% των εξαγωγών τους.
Γενικό σχόλιο
Η μειωμένη παραγωγή χειμερινών φρούτων και λαχανικών, λόγω καιρικών συνθηκών και η έλλειψη εργατικών χεριών τόσο στο στάδιο της συγκομιδής όσο και της συσκευασίας σε συνδυασμό με το κόστος στις μεταφορές δημιουργούν προβλήματα στην ομαλή εμπορική τους πορεία.