Με μεγάλη προσέλευση και οξυμένο το ενδιαφέρον του κοινού πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Συνέδριο Βερίκοκου, που σχεδιάστηκε και διοργανώθηκε από το περιοδικό Φρουτονέα. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στις 11 Απριλίου, στα πλαίσια της 8ης έκθεσης Freskon, στη Θεσσαλονίκη. Επαγγελματίες, επιχειρηματίες και επιστήμονες από όλη την αλυσίδα αξίας του βερίκοκου της χώρας παρακολούθησαν παρεμβάσεις από διεθνώς διακεκριμένους ομιλητές, που κατέχουν ο καθένας κομβική θέση στον τομέα του. Οι παρεμβάσεις του συνεδρίου αφορούσαν την ελληνική πραγματικότητα, τις καλλιεργητικές φροντίδες και τη σύγχρονη τεχνολογία στην καλλιέργεια βερίκοκου, τη δυναμική των νέων ποικιλιών, αλλά και τις αντιδράσεις των καταναλωτών σε αυτές, την επίδραση στην αγορά των επιχειρηματικών δομών και συνεργασιών, καθώς και την ανάλυση εμπορικών ζητημάτων και στρατηγικών marketing.
Ομιλητές του συνεδρίου ήταν η Παυλίνα Δρογούδη, Διευθύντρια Ερευνών στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ο Raphaël Martinez, Επικεφαλής της Γαλλικής Ένωσης Οργανώσεων Παραγωγών Ροδάκινου και Βερίκοκου (AOP), ο Marco Cirilli, Καθηγητής στο Τμήμα Γεωργίας και Περιβαλλοντικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, ο David Ruiz, Μόνιμος Ερευνητής, Υπεύθυνος για τα προγράμματα αναπαραγωγής βερίκοκων και ιαπωνικών δαμάσκηνων στο CEBAS-CSIC, ο Jesús López-Alcolea, Υπεύθυνος ποικιλιών και μεταφοράς ποικιλιών Prunus στο CEBAS-CSIC.
Χορηγός της εν λόγω εκδήλωσης ήταν τα φυτώρια GRINN και υποστηρικτές οι SOFRONIADIS FRUITS και ΑΛΦΑ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ. Το Συνέδριο συντόνισε ο κ. Χρήστος Κατσάνος, γεωπόνος και βραβευμένος brand strategist. Το περιοδικό Φρουτονέα σταχυολόγησε τα κυριότερα συμπεράσματα από τις ομιλίες του Συνεδρίου και σας τα παρουσιάζει:
Τα κύρια συμπεράσματα του Συνεδρίου:
▶ Η επιλογή ποικιλιών με ανθεκτικότητα στη σάρκα είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης του ιού της σάρκας.
▶ Η έρευνα του CEBAS-CSIC αναζητά πρώτα απ’ όλα ποικιλίες με χαμηλές ανάγκες σε ώρες ψύχους, υψηλή ανταγωνιστικότητα, με σταθερότητα και καλή συμπεριφορά μετά τη συγκομιδή, απουσία ατελειών, ποιότητα γεύσης, ελκυστικό χρωματισμό του φλοιού και της σάρκας, επέκταση και προγραμματισμό του παραγωγικού ημερολογίου.
▶ Η ποικιλία Mirlo Blanco έχει καταστεί πλέον ακατάλληλη για τις αναβαθμισμένες απαιτήσεις της αλυσίδας και πρέπει να αντικατασταθεί πλέον από τις νεότερες βελτιωμένες ποικιλίες.
▶ Δεν υπάρχει έλλειψη λύσεων, αλλά πρόβλημα οικονομικού κόστους αυτών των λύσεων.
▶ Υφίσταται ανάγκη θέσπισης ενιαίων κανόνων αναφοράς στην ποιότητα.
▶ Προσπαθούμε ακόμα να πουλήσουμε ένα φρούτο, όταν η αγορά ζητάει ένα προϊόν.
▶ Ο παραγωγός θέλει να πουλήσει στη βιομηχανία μεταποίησης ή στην αγορά φρέσκου προϊόντος; Ο παραγωγός δεν μπορεί να «παίζει» πότε στο ένα πεδίο και πότε στο άλλο με μία συγκεκριμένη καλλιέργεια, καθώς όλοι οι παράγοντες αυτής της καλλιέργειας (ρίζωμα, ποικιλία, αποστάσεις, αρχιτεκτονική δέντρου, καλλιεργητικές τεχνικές) κατατείνουν μονάχα στη μία από τις δύο επιλογές.
▶ Οι παραγωγοί πρέπει να διαχειρίζονται την αγορά στην οποία βρίσκονται, ενώ πρέπει να είναι πολλοί και αντιπροσωπευτικοί.