spot_img
spot_img

Δεν θα ανταμώσουμε ποτέ!

Τα τελευταία χρόνια οι αλλαγές στον παραγωγικό και εμπορικό τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ραγδαίες και νέες ανάγκες αλλά και απαιτήσεις έχουν έρθει πλέον στο προσκήνιο, με τους ανθρώπους του χώρου να προσπαθούν να προσαρμοστούν στο νέο σκηνικό. Αυτήν την κοσμογονία, δυστυχώς, δεν μπορεί ή δεν θέλει να καταλάβει η πολιτική ηγεσία αλλά και όλος ο μηχανισμός του Υ.Α.Α&Τ., ο οποίος αναλώνεται πως θα μοιράσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια μεταξύ των αγροτό-ολιγαρχών και παράλληλα να αφήσει και κάποια ψίχουλα και για τους παραγωγούς.

Σε πολλά προϊόντα η προσφορά έχει πάρει την κατιούσα και οι λόγοι για αυτήν την αρνητική εξέλιξη είναι η κλιματική αλλαγή, οι διάφορες ασθένειες που δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν λόγω την κατάργησης πολλών φυτοφαρμάκων στις χώρες της Ε.Ε., αλλά και η άρνηση των νέων να ακολουθήσουν το επάγγελμα του αγρότη! Κοντά σε αυτές τις βασικές αιτίες πρέπει να προσθέσουμε ακόμα και την αστικοποίηση και την τουριστική ανάπτυξη, και την εξάπλωση των φωτοβολταϊκών πάρκων, που για να αναπτυχθούν, περιορίζουν τη γόνιμη γη.

Λόγω των παραπάνω αιτιών, είδαμε σε πολλά προϊόντα όπως π.χ. στα ακτινίδια, στα πορτοκάλια ή στο λάδι και σε πολλά άλλα ακόμα, να μειώνονται δραματικά οι παραγωγές πολλών χωρών, με αποτέλεσμα οι τιμές παραγωγού να διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα, τα οποία πριν από λίγα χρόνια θεωρούνταν εξωπραγματικά. Αυτή η νέα κατάσταση των πραγμάτων έδωσε μεγάλο εισόδημα σε όσους παραγωγούς ευτύχησαν να έχουν μια καλή σοδειά αυτά τα χρόνια, αλλάζοντας πλέον το στάτους της αγροτικής παραγωγής.

Αυτές οι αλλαγές, δηλαδή η μειωμένη προσφορά και η άνοδος των τιμών παραγωγού, επηρέασαν και τον τομέα της συσκευασίας και διακίνησης, καθώς πολλές εταιρείες προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους, άρχισαν να ανοίγουν υποκαταστήματα σε χώρες που ακόμα παράγουν ικανοποιητικές ποσότητες προϊόντων. Προς επίρρωση των παραπάνω, να αναφέρουμε ότι σήμερα στη χώρα μας έχουν αποκτήσει υποδομές και δραστηριοποιούνται κοντά στις 10 ιταλικές εταιρείες και σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, όχι μόνο από την Ιταλία αλλά και από άλλες χώρες της Ε.Ε.

Και έπεται συνέχεια

Για να έχουμε μια πλήρη εικόνα για το νέο σκηνικό που δημιουργείται στον παραγωγικό και εμπορικό τομέα της αγροτικής παραγωγής, πρέπει στα παραπάνω να προσθέσουμε ακόμα, ότι χρόνο με το χρόνο εξαφανίζονται τα μικρά κτήματα και παράλληλα δημιουργούνται μεγάλα κτήματα, κυρίως από τους διακινητές, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις σε αυτή την ανάπτυξη υπάρχει και συμμετοχή διαφόρων funds. Τέτοιες περιπτώσεις δεν λείπουν από την χώρα μας, ενώ είναι σύνηθες φαινόμενο και στην Ισπανία, και στην Ιταλία, αλλά και σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι αλλαγές στην αγροτική παραγωγή και διακίνηση θα επιταχυνθούν τα επόμενα χρόνια, και ένα νέο σκηνικό θα διαμορφωθεί στον αγροδιατροφικό τομέα, με κυρία χαρακτηριστικά την μειωμένη παραγωγή, τις υψηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων, και την δημιουργία μεγάλων κτημάτων.

Το παράλληλο σύμπαν

Είμαι σίγουρος ότι στο Υ.Α.Α&Τ. δεν έχουν καταλάβει ότι ο παραγωγικός και εμπορικός τομέας μετεξελίσσεται ραγδαία και ότι η χώρα μας είναι ένα από τα τελευταία προπύργια που μπορεί να παράγει ακόμα προϊόντα υψηλής ποιότητας.

Αντί λοιπόν, η πολιτική ηγεσία του Υ.Α.Α&Τ. να ασχοληθεί και να λύσει τις παθογένειες που ταλανίζουν χρόνια τώρα τον αγροτικό χώρο, για τις οποίες έχουμε αναφερθεί ουκ ολίγες φορές σε διάφορα άρθρα μας, και να εναρμονιστεί με τις εξελίξεις, έτσι ώστε να ετοιμάσει την επόμενη μέρα στον αγροτικό τομέα, βλέπουμε να αναλώνεται στο πως θα μοιράσει τα λεφτά των Ευρωπαϊκών κονδυλίων, μέσω προγραμμάτων τα οποία δεν προσφέρουν τίποτα στον παραγωγικό τομέα, παρά μόνο θα κάνουν ποιο πλούσιες κάποιες εταιρείες που προσφέρουν «υπηρεσίες και συμβουλές» στον αγροτικό χώρο.

Ας μην μιλήσουμε καλύτερα για την διαχείριση του ΟΣΔΕ, γιατί μπορεί η κουβέντα μας να πάει σε άλλα μονοπάτια. Από αυτήν την κατάσταση, να μην έχουν καταλάβει δηλαδή τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στον παραγωγικό και εμπορικό τομέα, δεν εξαιρούνται οι υπάλληλοι του Υπουργείου και των εποπτευόντων οργανισμών. Ελάχιστες είναι οι εξαιρέσεις οι οποίες χάνονται και αυτές μέσα σε ένα ατέλειωτο γραφειοκρατικό σύστημα.

Η αγορά δεν δίνει πάντα τη λύση!

Όταν η τιμή πώλησης του λαδιού έχει φτάσει τα 8 και 10 ευρώ το κιλό, ο χυμός του πορτοκαλιού τα 30 λεπτά, τα ακτινίδια το 1 ευρώ και την ίδια ώρα έχουμε στη χώρα μας την είσοδο 10 εμπορικών Ιταλικών εταιρειών, τότε κάτι συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο στον αγροτικό τομέα.

Οφείλεις ως πολιτεία να λάβεις υπόψη σου αυτά τα μηνύματα, να αναπροσαρμοστείς και να χαράξεις μια αγροτική πολιτική η οποία θα δίνει χώρο για να επιβιώσει ο μικρός και ο μεσαίος παραγωγός, λαμβάνοντας υπόψη σου ότι εάν αφήσεις την αγορά να δώσει λύση, αυτή θα ενεργήσει πάντα προς όφελος των δυνατών, των ολιγαρχών και των funds!

Την απάντηση της κυβέρνησης στο παραπάνω ερώτημα την ξέρουμε και τη βιώνει η ελληνική οικονομία 5 χρόνια τώρα.

Η αγορά δίνει πάντα την λύση… και ας λέμε εμείς το αντίθετο!

takis@froutonea.gr

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img