Την παράταση της περιόδου υποβολής των αιτήσεων για τα νέα σχέδια βελτίωσης κατά τουλάχιστον δύο μήνες και την αύξηση του προϋπολογισμού στα 700 εκατ. ευρώ, ζητούν γεωπόνοι και γεωπονικά – μελετητικά γραφεία, από όλες τις αγροτικές περιοχές της χώρας.
Σύμφωνα με τον Σύλλογο Γεωπόνων Ημαθίας, που πήρε την πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών και κατάθεσης σχετικού αιτήματος και επιστολής προς το ΥΠΑΑΤ, η ικανοποίηση των παραπάνω όρων και προϋποθέσεων θα συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων αγροτών και κτηνοτρόφων της χώρας δίνοντας τους αρχικά χρόνο για την απαραίτητη έρευνα αγοράς και τον σωστό σχεδιασμό ώστε η τελική επιλογή των εργαλείων, που θα χρηματοδοτηθούν από τα σχέδια βελτίωσης να συμβάλουν πραγματικά στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών τους εκμεταλλεύσεων τους και να συμβάλουν εν γένει στην βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος της χώρας μας.
Σε όλα τα σχέδια βελτίωσης, όλα αυτά τα χρόνια μέχρι το 2018, ο προϋπολογισμός πάντα ανταποκρινόταν στον αριθμό των αιτήσεων (είτε εξαρχής είτε με την αύξησή του). Για πρώτη φορά το 2018 δεν αυξήθηκε προϋπολογισμός για την κάλυψη όλων των αιτήσεων και είχαμε το πρωτοφανές φαινόμενο των 3.500 επιλαχόντων!», επισημαίνεται σε σχετική επιστολή, τονίζοντας ότι η τρέχουσα πρόσκληση έρχεται μετά πέντε χρόνια αναμονής παρουσιάζοντας πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τους επενδυτές. «Όμως, παρουσιάζει και δύο μεγάλα μειονεκτήματα: Το πρώτο είναι ο μικρός προϋπολογισμός, καθώς αυτός δεν μπορεί να καλύψει την πληθώρα των χιλιάδων αιτήσεων που φαίνεται ότι θα υποβληθούν και το δεύτερο είναι το σύντομο διάστημα της περιόδου υποβολής των αιτήσεων, μόλις δύο μήνες, που δεν ανταποκρίνεται στους λογικούς χρόνους αποπεράτωσης ενός τέτοιου έργο», σημειώνεται.
Τα περισσότερα μελετητικά γραφεία έχουν να ενημερώσουν εκατοντάδες ενδιαφερόμενους και υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 60 ημέρες μόνο και μόνο για την σωστή και πλήρη ενημέρωσή τους. Έπειτα, θα χρειαστούνε τουλάχιστον άλλες 60 ημέρες για την ορθή σύνταξη και υποβολή της αίτησης στήριξης και του επιχειρηματικού τους σχεδίου.
Για τον λόγο αυτό ζητείται:
- Η επέκταση της περιόδου υποβολής των αιτήσεων κατά τουλάχιστον δύο μήνες, πολλώ δε μάλλον όταν αυτή η περίοδος υποβολής συμπίπτει με τη γιορτή του Πάσχα, τις εθνικές εκλογές και τις καλλιεργητικές φροντίδες των περισσοτέρων καλλιεργειών και
- Η αύξηση του προϋπολογισμού στα 700 εκ. ευρώ, αντλώντας χρήματα από άλλα Μέτρα τα οποία δεν είχανε ή δεν έχουν απορρόφηση (πχ πρόγραμμα αναδιάρθρωσης καλλιεργειών – περίσσεψαν 150 εκατομμύρια, όπως και άλλα προγράμματα που παρουσιάζουν μειωμένη απορρόφηση) διότι αν δε συμβεί μια γενναία αύξηση του προϋπολογισμού θα προκύψει μία στρατιά χιλιάδων (η πρόβλεψη είναι για 10.000) επιλαχόντων απογοητευμένων αγροτών και κτηνοτρόφων, σε μία περίοδο που η χώρα βρίσκεται σε μια μακρά συνεχόμενη κρίση και ο αγροτικός τομέας είναι ένας από τους λίγους κλάδους που μπορεί να βοηθήσει στην ανάκαμψη και στην ανάπτυξη
«Πρέπει να δώσουμε στους αγρότες μας την ευκαιρία να επενδύσουν και να αναπτύξουν την γεωργική τους εκμετάλλευσή, μιας και πολλοί άλλοι κλάδοι, αυτή την περίοδο, φαίνεται να οπισθοχωρούν», τονίζουν οι γεωπόνοι.