Την παράταση της απασχόλησης εργατών γης τρίτων χωρών που διέπονται από τη διάταξη 13 Α’ και η οποία λήγει την 1η Ιουλίου θα επιδιώξει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεννόηση με τα συναρμόδια Υπουργεία, όπως ανέφερε ο υπουργός Γιώργος Γεωργαντάς, την Τετάρτη 1η Ιουνίου, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση, σχετικά με τις ελλείψεις εργατών γης.
Ο υπουργός ανέφερε ότι το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης μας απασχολεί διαρκώς και γίνονται συνεχώς παρεμβάσεις, ώστε να δώσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες δυνατότητες στους παραγωγούς μας, να έχουν τα εργατικά χέρια που χρειάζονται.
Διευκρίνισε πως άλλο είναι το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει για τους λεγόμενους εποχικούς υπαλλήλους και άλλο θεσμικό πλαίσιο για την εργασία από αλλοδαπούς στη χώρα μας μέσα από τις άλλες διατάξεις των εξαρτημένων συμβάσεων εργασίας, με τις διατάξεις που έχει θεσπίσει το Υπουργείο Εργασίας. Αυτή τη στιγμή, ανέφερε, υπάρχουν τρεις δυνατότητες για απασχόληση εργατών γης. Ειδικότερα, με πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης, δόθηκε η δυνατότητα της πενταετούς άδειας εργασίας εποχικού υπαλλήλου. Δηλαδή, με ένα παράβολο πια των 100 ευρώ, αντί να δίνεται άδεια εργασίας ενός έτους, πλέον αυτή παρέχεται για πέντε έτη, βεβαίως παρέμεινε η υποχρέωσή του να αποχωρεί ανά τρίμηνο ανά έτος. Ουσιαστικά, το ενιάμηνο της παραμονής εξακολουθεί να υπάρχει με βάση την Οδηγία του ΕΚ, η οποία καθορίζει ως μέγιστη διάρκεια διαμονής για τους εποχιακούς εργαζόμενους ότι αυτή δεν μπορεί είναι μικρότερη από πέντε μήνες και μεγαλύτερη από εννέα μήνες, ανά δωδεκάμηνο.
Η Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Γεωργαντάς, έχει εξαντλήσει το περιθώριο το οποίο δίνει το ευρωπαϊκό πλαίσιο των εννέα μηνών. Παράλληλα, λειτουργεί και η δυνατότητα έως και 30 Σεπτεμβρίου της λεγόμενης κατά παρέκκλιση άδειας εργασίας, δηλαδή εκεί που λείπει η θεώρηση εισόδου από τον ενδιαφερόμενο εργαζόμενο, ενώ είναι σε ισχύ και μια διάταξη η οποία δίνει τη δυνατότητα στον παράτυπα ευρισκόμενο στη χώρα να δηλωθεί και να εργαστεί σε αγροτικές εργασίες.
Ο υπουργός υποστήριξε πως το υπάρχον πλαίσιο είναι το ελκυστικότερο που υπήρχε ποτέ, αλλά το πρόβλημα παραμένει. Διαβλέπουμε τους κινδύνους της έλλειψης εργατών γης, καθώς είναι πολλοί και διάφοροι οι λόγοι που το δημιουργούν. Υπενθύμισε πως γι’ αυτό έχουν υπάρξει και διακρατικές συμφωνίες, όπως η πρόσφατη με το Μπαγκλαντές.
Σημείωσε δε, πως πολλοί παραδοσιακά εργάτες γης που έρχονταν στην Βόρεια Ελλάδα από όμορα κράτη, φαίνεται ότι πλέον έχουν άλλους προσανατολισμούς απασχόλησης και δεν δείχνουν το ίδιο ενδιαφέρον που είχαν παλαιότερα. Σχετικά με το ότι πολλοί αλλοδαποί εργάτες γης φαίνεται να επιλέγουν την Ιταλία, ο υπουργός είπε ότι το πλαίσιο της εποχικής εργασίας της γείτονος χώρας δεν είναι καλύτερο από της Ελλάδας. Προφανώς, είναι καλύτερα τα ημερομίσθια που τους δίνονται και αυτός σίγουρα είναι ένας λόγος .
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, κατά την ανάπτυξη της επίκαιρης ερώτησής του, παρενθετικά, σχολίασε θετικά την χθεσινή απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την Προστασία Ονομασίας Προϊόντος για την ελιά Καλαμάτας, με την οποία ακυρώνει την Υπουργική Απόφαση, λόγω μη νόμιμης αιτιολογίας, με την οποία χαρακτήριζε την ποικιλία Καλαμών συνώνυμη της ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας”. Το ΣτΕ, έκρινε πως αποκλειστικά και μόνο οι Μεσσήνιοι καλλιεργητές, παραγωγοί της ελιάς Καλαμών μπορούν να αναγράφουν στις συσκευασίες την ένδειξη “Καλαμάτα” (“Kalamata”), ενώ οι παραγωγοί ελιάς της ίδιας ποικιλίας άλλων περιοχών (εκτός της Μεσσηνίας) θα πρέπει να αναγράφουν ποικιλία “Ελιές Καλαμών” και την περιοχή προέλευσής τους (π.χ. ‘Αμφισσα). Ο κ. Χαρίτσης, ανέφερε πως το Υπουργείο θα πρέπει να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Για το θέμα της έλλειψης εργατών γης και τις συνέπειές της, ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ένα βιώσιμο σχέδιο για να αντιμετωπίσει την μαζική φυγή των εργατών γης και ο ολόκληρες περιοχές απειλούνται με οικονομική καταστροφή. Ανέφερε πως οι τροποποιήσεις στο νομοθετικό πλαίσιο ως προς τη διαδικασία απόδοσης ΑΜΚΑ και κυρίως και με την πρόσφατη αλλαγή του Ν. 4915/2022, δημιουργείται μεγάλη επισφάλεια για την είσοδο και την παραμονή στην χώρα μας εργατών γης από τρίτες χώρες, γεγονός που έχει δημιουργήσει κύμα φυγής, πολύ έντονο εφέτος, κυρίως προς την Ιταλία και την Ισπανία που έχουν βελτιώσει το νομοθετικό τους πλαίσιο.
Κατέθεσε επιστολές των Αγροτικών Συνεταιρισμών Γαργαλιάνων και Φιλιατρών που αναφέρουν πως η ανυπαρξία εργατικών χεριών θα έχει ως αποτέλεσμα οι μισές αγροτικές εκτάσεις να μείνουν ακαλλιέργητες ενώ παράλληλα διατυπώνονται οι έντονες ανησυχίες τους για την συγκομιδή της νέας ελαιοκομικής περιόδου. Τόνισε πως το πρόβλημα λαμβάνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις σε όλες τις αγροτο-παραγωγικές περιοχές της χώρας και ζήτησε να αναληφθούν χωρίς άλλες καθυστερήσεις άμεσες πρωτοβουλίες.
Η συζήτηση στην Βουλή
Αναλυτικά, σύμφωνα με τα πρακτικά της βουλής, η συζήτηση του θέματος έχει ως εξής:
Θα ξεκινήσουμε με τη δεύτερη με αριθμό 719/30-5-2022 επίκαιρη ερώτηση του πρώτου κύκλου του Βουλευτή Μεσσηνίας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αλέξανδρου (Αλέξη) Χαρίτση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Η έλλειψη εργατών γης αφήνει ακαλλιέργητες μεγάλες αγροτικές εκτάσεις την ώρα που απειλούμαστε με επισιτιστική κρίση».
Στην επίκαιρη ερώτηση θα απαντήσει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιος Γεωργαντάς.
Κύριε Υπουργέ, στη δική μου ερώτηση για το κτήμα Βυτίνας μου στείλατε τον Υφυπουργό.
Κύριε Χαρίτση, έχετε τον λόγο.
ΑΛΕΞΗΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, καλημέρα σας.
Κατ’ αρχάς, δράττομαι της ευκαιρίας, μιας και είναι και θέμα της αρμοδιότητας του Υπουργείου σας, να πω ότι η χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το ζήτημα του ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας είναι μια θετική εξέλιξη. Είναι μια εξέλιξη, η οποία αποκαθιστά τη νομιμότητα. Το Υπουργείο πρέπει να πω -και αυτό δεν αφορά εσάς, για να είμαι δίκαιος απέναντί σας, αφορά τους προκατόχους σας- δεν στήριξε επαρκώς, με τεκμηρίωση στο δικαστήριο, την συγκεκριμένη προσφυγή, η οποία τελικά όμως δικαιώθηκε. Πλέον, πρέπει το Υπουργείο, θεωρώ, τάχιστα να συμμορφωθεί με αυτήν την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Έρχομαι, όμως, κύριε Υπουργέ, και στο θέμα που μας απασχολεί σήμερα. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε ο αγροτικός κόσμος πλήττεται βάναυσα. Και πλήττεται βάναυσα, κατ’ αρχάς, από τις εκρηκτικές ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες, σε λιπάσματα, σε κόστος ενέργειας βεβαίως. Έχουμε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή συνολικά στον αγροτικό κόσμο, ο οποίος βλέπει ότι αυτή η δραστηριότητα, η τόσο σημαντική για ολόκληρη την κοινωνία, έχει φτάσει σήμερα να είναι ασύμφορη.
Την ίδια στιγμή που έχουμε όλες αυτές τις πολύ δύσκολες εξελίξεις, έχουμε και ένα κύμα φυγής των εργατών γης από τρίτες χώρες που παρατηρείται ειδικά φέτος πολύ οξυμένο, κυρίως προς την Ιταλία και προς την Ισπανία. Πρέπει να πω, κύριε Υπουργέ, ότι η σημερινή Κυβέρνηση έχει σημαντικές ευθύνες γι’ αυτή την πολύ αρνητική εξέλιξη, καθώς το Υπουργείο Εργασίας ήδη από τον Ιούλιο του 2019, μόλις ανέλαβε η νέα Κυβέρνηση δηλαδή, ανακάλεσε την εγκύκλιο που είχαν βγάλει τα συναρμόδια Υπουργεία της προηγούμενης κυβέρνησης σε σχέση με την απλοποίηση των διαδικασιών απόδοσης ΑΜΚΑ προς τους μετανάστες και αυτή ήταν μία ενέργεια η οποία συνετέλεσε αποφασιστικά στο να δημιουργηθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Βεβαίως, πολύ πρόσφατα, φέτος, με την τελευταία τροποποίηση του ν.4915/2022, άρθρα 94, 95 και 96, δικαίωμα εργασίας στην αγροτική παραγωγή έχουν πλέον μόνο οι περιπτώσεις εισδοχής πολιτών τρίτων χωρών ως εποχικοί για ενενήντα ημέρες ή για εννέα μήνες με αναγκαστική αποχώρηση τους. Είναι αναγκασμένοι οι εργάτες γης να φεύγουν από τη χώρα μας, χωρίς να γνωρίζουν αν θα επιστρέψουν την επόμενη χρονιά.
Αυτό τους δημιουργεί μια τεράστια εργασιακή επισφάλεια και βεβαίως αυτό δημιουργεί μια πολύ μεγάλη ανασφάλεια σε ολόκληρες κοινωνίες τοπικές κοινωνίες. Πρέπει να σας πω ότι στη δική μου περιοχή, για παράδειγμα, στη Μεσσηνία, στο Δήμο Τριφυλίας, που είναι ένας από τους πρώτους δήμους της χώρας στην παραγωγή κηπευτικών, σε θερμοκήπια και ο μεγαλύτερος ελαιοκομικός δήμος, αυτή τη στιγμή που μιλάμε σε αυτό το δήμο έχει δημιουργηθεί μια τεράστια ανασφάλεια στους παραγωγούς, στους αγρότες, για το κατά πόσο θα μπορέσουν φέτος να μαζέψουν τη σοδειά τους. Αυτό, βεβαίως, έχει τεράστιες επιπτώσεις στην τοπική οικονομία και θα έλεγα στην κοινωνική συνοχή ευρύτερα όλης της περιοχής.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Το πρόβλημα πλέον -και κλείνω με αυτό, κύριε Πρόεδρε- λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις. Ο κίνδυνος να μην μαζευτεί η φετινή σοδειά και να μείνουν ακαλλιέργητες οι εκτάσεις και τα επόμενα χρόνια είναι πλέον κάτι παραπάνω από ορατός.
Θα ήθελα, κύριε Υπουργέ, λοιπόν, σε αυτό το πλαίσιο και με αυτές τις δυσμενείς εξελίξεις να μου απαντήσετε ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το Υπουργείο σας, σε συνεργασία βεβαίως με τα συναρμόδια Υπουργεία; Γιατί πρέπει να το πω κι αυτό, δεν είναι μόνο ζήτημα του Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά εδώ μας ενδιαφέρει το ζήτημα της παραγωγής…
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Κύριε συνάδελφε, έχουμε φτάσει στα τέσσερα λεπτά.
ΑΛΕΞΗΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ: Ποιες είναι, λοιπόν, οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβετε, μαζί με τα συναρμόδια Υπουργεία Εργασίας και Μεταναστευτικής Πολιτικής, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην αγροτική μας παραγωγή;
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Ευχαριστούμε.
Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης μας απασχολεί διαρκώς και νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε όλοι ότι γίνονται συνεχώς παρεμβάσεις, για να δώσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες δυνατότητες στους Έλληνες παραγωγούς, έτσι ώστε να έχουν τα εργατικά χέρια τα οποία απαιτούνται.
Και να πω κάτι πάνω σε αυτό. Βεβαίως, υπάρχει -και πρέπει να γίνει κατανοητό στον κόσμο- άλλο θεσμικό πλαίσιο για τους λεγόμενους εποχικούς υπαλλήλους και άλλο θεσμικό πλαίσιο για την εργασία από αλλοδαπούς στη χώρα μας μέσα από τις άλλες διατάξεις των εξαρτημένων συμβάσεων εργασίας, με τις διατάξεις που έχει το Υπουργείο Εργασίας.
Τι ισχύει αυτή τη στιγμή; Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις δυνατότητες για την απασχόληση εργατών γης και τη μία εξ αυτών την έδωσε η παρούσα Κυβέρνηση με νομοθετική πρόβλεψη, η οποία υπήρξε το προηγούμενο διάστημα.
Να πούμε, λοιπόν, ποια είναι η κύρια αυτή τη στιγμή παρέμβαση, αυτό που ισχύει. Είναι αλήθεια ότι όλες οι προηγούμενες άδειες έβγαιναν για ένα έτος, για να γίνει η μετάκληση του εργάτη γης, με την υποχρέωση να παραμείνει ο εργάτης γης στη χώρα έως εννέα μήνες και τρεις μήνες να αποχωρήσει. Αυτό που έκανε η παρούσα Κυβέρνηση με τον ν.4915, στο άρθρο 96, για να δώσει ακριβώς τη δυνατότητα ή μάλλον την ασφάλεια στον εργάτη γης να ξέρει ότι χωρίς ταλαιπωρία, χωρίς γραφειοκρατία, θα έχει για μεγάλο χρονικό διάστημα την εργασία του με βάση τις προϋποθέσεις που βάζει ο νόμος, είναι ότι έδωσε τη δυνατότητα της πενταετούς άδειας εργασίας εποχικού υπαλλήλου. Δηλαδή, με ένα παράβολο πια των 100 ευρώ, αντί να παίρνεις άδεια εργασίας για ένα έτος, δηλαδή ουσιαστικά για εννέα μήνες, πλέον παίρνεις για πέντε έτη, βεβαίως με την υποχρέωση να αποχωρείς ανά τρίμηνο και να συνεχίζεις την επόμενη χρονιά.
Ξέρουμε ότι πολύ καλά ότι εννέα μήνες πολλές φορές είναι και μεγάλη διάρκεια για τις συνήθεις εργασίες στη γη, περισσότερο είναι λιγότερων μηνών η απαιτούμενη διάρκεια.
Για να έχουμε μια εικόνα για το ενιάμηνο που θέσαμε με βάση την Οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία ισχύει από 26 Φεβρουαρίου 2014, τα κράτη-μέλη καθορίζουν μέγιστη διάρκεια διαμονής για τους εποχιακούς εργαζόμενους η οποία δεν είναι μικρότερη από πέντε μήνες και μεγαλύτερη από εννέα μήνες ανά δωδεκάμηνο.
Η Ελλάδα, δηλαδή, έχει εξαντλήσει το περιθώριο το οποίο δίνει το ευρωπαϊκό πλαίσιο των εννέα μηνών, βεβαίως ταυτόχρονα, όπως ξέρετε, λειτουργεί η δυνατότητα μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου της λεγόμενης κατά παρέκκλιση άδειας εργασίας, δηλαδή εκεί που λείπει η θεώρηση εισόδου από τον ενδιαφερόμενο εργαζόμενο και βεβαίως, είναι σε ισχύ και μια διάταξη που ξεκίνησε από τη δική σας Κυβέρνηση η οποία δίνει τη δυνατότητα στον παράτυπα ευρισκόμενο στη χώρα να δηλωθεί και να εργαστεί σε αγροτικές εργασίες ως εργάτης γης.
Άρα, είναι τρεις οι δυνατότητες οι οποίες υπάρχουν, η κατά παρέκκλιση δυνατότητα που ίσχυσε και πέρσι και πρόπερσι και ισχύει και φέτος μέχρι 30 Σεπτεμβρίου, η δυνατότητα της πενταετούς άδειας με μια μικρότερη γραφειοκρατία απ’ ό,τι συνήθως και αυτό της δυνατότητας που δίδεται στον παράτυπα ευρισκόμενο να εργαστεί.
Το πλαίσιο, λοιπόν, είναι το ελκυστικότερο που υπήρχε ποτέ, αλλά το πρόβλημα παραμένει και στη δευτερολογία μου θα έχω τη δυνατότητα να σας πω για τις επόμενες σκέψεις και κινήσεις της Κυβέρνησης.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Ο κ. Χαρίτσης έχει τον λόγο.
ΑΛΕΞΗΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, στο τέλος της πρωτομιλίας σας, ουσιαστικά, αφού περιγράψατε το υφιστάμενο πλαίσιο, παραδεχθήκατε, είπατε ότι το υφιστάμενο πλαίσιο αυτή τη στιγμή έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο πρόβλημα. Δεν είναι βιώσιμο αυτό το πλαίσιο. Νομίζω ότι σ’ αυτό μπορούμε να συμφωνήσουμε.
Ξέρετε, αυτό δεν είναι ένα ζήτημα το οποίο θα το θέσουμε μόνο με όρους κομματικής αντιπαράθεσης, εγώ θα επικαλεστώ τις ανακοινώσεις των ίδιων των αγροτικών συλλόγων.
Για παράδειγμα –και θα το καταθέσω και στα Πρακτικά- διαβάζω την ανακοίνωση που μου εστάλη από τον Αγροτικό Σύλλογο Γαργαλιάνων από την περιοχή της Τριφυλίας που σας είπα και νωρίτερα.
«Με μεγάλη μας λύπη, κύριε Υπουργέ…» -απευθύνεται προς εσάς- «…σας πληροφορούμε ότι σε ένα δήμο όπως η Τριφυλία, που είναι ο μεγαλύτερος ελαιοκομικός δήμος και το τρίτο θερμοκηπιακό και κέντρο υπαίθριων κηπευτικών, οι μισές αγροτικές εκτάσεις θα μείνουν ακαλλιέργητες ενώ παράλληλα διάχυτες είναι οι ανησυχίες για τη νέα ελαιοκομική περίοδο, σε μια στιγμή που ο κόσμος και η χώρα μας απειλείται με επισιτιστική κρίση.
Αιτία γι’ αυτήν την κατάσταση εκτός του διπλασιασμού του κόστους παραγωγής, είναι η φυγή των εργατών γης, κυρίως προς την Ιταλία και την Ισπανία».
Και προχωρά σε μια παρουσίαση προτάσεων για ενέργειες οι οποίες πρέπει να γίνουν σε σχέση με τη χορήγηση άδειας παραμονής και εργασίας, σε σχέση με την ανάγκη να σταματήσουν οι εργάτες γης να είναι αόρατοι και να αποκτήσουν, επιτέλους, χαρτιά, σε σχέση με τις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και την ανάγκη, όπως λέει η ανακοίνωση, να ζουν οι άνθρωποι αυτοί σε καθεστώς νομιμότητας και όχι παρανομίας.
Αυτό είναι μια ανακοίνωση με ημερομηνία 16/5/2022, πριν από λίγες ημέρες δηλαδή.
Επίσης, ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών, από την ίδια περιοχή που αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα, απευθυνόμενος πάλι προς εσάς λέει, κύριε Υπουργέ: «Αυτή τη στιγμή, κυριολεκτώντας, τα προϊόντα μας κινδυνεύουν να μείνουν ασυγκόμιστα εξαιτίας της έλλειψης εργατών οι οποίοι φεύγουν μαζικά προς άλλες χώρες (Ιταλία-Ισπανία).
Αυτό συμβαίνει λόγω της τελευταίας νομικής εξέλιξης που αφορά τη νομιμοποίησή τους, με την τροποποίηση του ν.4915/2022, σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται στους εργάτες γης να παραμένουν στη χώρα μόνο για 90 μέρες, με απόλυτα ανώτατο όριο τους εννέα (9) μήνες». Αυτό που σας είπα πριν και στην πρωτομιλία μου. Και καταλήγει, μάλιστα, ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών ότι η ύπαιθρος εκπέμπει SOS».
Άρα, είναι σαφές –και θα καταθέσω και στα Πρακτικά αυτές τις δύο ανακοινώσεις των Αγροτικών Συνεταιρισμών- ότι το πλαίσιο, όπως ισχύει σήμερα μετά και την τελευταία τροποποίηση, είναι ένα πλαίσιο το οποίο έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο πρόβλημα.
Περιμένω, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, στη δευτερολογία σας να μας παρουσιάσετε τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσετε από κοινού και με τα συναρμόδια Υπουργεία έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια ειδικά στις σημερινές συνθήκες των εκρηκτικών ανατιμήσεων, του πρωτοφανούς πληθωρισμού, της επαπειλούμενης επισιτιστικής κρίσης, να αντιμετωπίζουμε και αυτό το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών και του κινδύνου να χαθεί η φετινή συγκομιδή.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αλέξης Χαρίτσης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε συνάδελφε, διαβλέποντας τον κίνδυνο που υπάρχει και λαμβάνοντας τα μηνύματα από την επαρχία και από την περιφέρεια, καθώς είναι πολλοί και διάφοροι λόγοι οι οποίοι οδηγούν στη μείωση των εργατικών χεριών –εκεί έχουμε καταλήξει- πραγματικά κάναμε τις αναγκαίες παρεμβάσεις, όπως εμείς τις θεωρήσαμε ότι έπρεπε να γίνουν και με τη σειρά που έπρεπε να γίνουν.
Να κάνω μια μόνο μικρή παρατήρηση σε σχέση με το νόμο της πενταετούς διάρκειας, το ν. 4915. Αυτός ο νόμος που δίνει τη δυνατότητα άδειας διαμονής εποχικής εργασίας για ένα έως πέντε έτη για πρώτη φορά, δυστυχώς δεν υπερψηφίστηκε από πολλά κόμματα –και από το Κόμμα σας, το οποίο δήλωσε «ΠΑΡΩΝ» στην ψηφοφορία εκείνη- έτσι ώστε να στηριχθεί πραγματικά ένα πλαίσιο, το οποίο δίνει μια ασφάλεια στον εργαζόμενο και επίσης εξαφανίζει και την απαιτούμενη γραφειοκρατία που ανά έτος έπρεπε να υποστεί ο εργοδότης, για να μπορέσει να φέρει έναν εργαζόμενο.
Αυτή η άδεια έχει ψηφιστεί, η συγκεκριμένη διάταξη έγινε νόμος του κράτους πριν λίγο καιρό. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα γίνει χρήση από πολλούς εργοδότες.
Όπως ξέρετε, επειδή δεν είναι θέμα –πολύ σωστά το είπατε- μόνο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αν και βεβαίως μας απασχολεί πάρα πολύ γιατί θέλουμε να βοηθήσουμε τους παραγωγούς στη συλλογή των παραγωγών τους, ο κ. Μηταράκης ο αρμόδιος Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ξέρετε ότι επισκέφθηκε χώρες του εξωτερικού, επισκέφθηκε το Μπαγκλαντές, έκανε μια διακρατική συμφωνία εκεί πέρα πριν από μερικούς μήνες. Γιατί αναζητούμε πραγματικά σε νέες χώρες, σε νέες αγορές τη δυνατότητα να υπάρχουν εργατικά χέρια στην Ελλάδα.
Επειδή προέρχομαι από τη Βόρεια Ελλάδα, ξέρω ότι οι παραδοσιακά εργάτες γης που έρχονταν από όμορα κράτη, αυτή τη στιγμή έχοντας άλλους προσανατολισμούς όχι τόσο σε άλλα κράτη –θα μου επιτρέψετε να πω και γι’ αυτό- αλλά ίσως με άλλα στοιχεία απασχόλησης πια, δεν δείχνουν το ίδιο ενδιαφέρον που έδειχναν παλαιότερα. Αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς θα εγκαταλείψουμε την προσπάθεια να βρούμε από χώρες, στις οποίες υπάρχει ενδιαφέρον, υπάρχει εργατικό δυναμικό που θέλει να έρθει στη χώρα.
Όμως, ξεκαθαρίζω κάτι. Άλλο η απόφαση της κάθε χώρας για το πώς θα διαχειριστεί και το πώς θα αντιμετωπίσει και θα προσεγγίζει τα ζητήματα γενικότερης μεταναστευτικής πολιτικής, αλλά στο ζήτημα των εργατών γης το πλαίσιο το οποίο έχει υπάρξει στη χώρα μας είναι καλύτερο από πολλές άλλες χώρες.
Τώρα ακούω και εγώ αυτό που μου λέτε για την Ιταλία. Το ακούω από πολλούς εργοδότες, από πολλούς παραγωγούς. Κάναμε μια αναζήτηση, για να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει σε αυτές τις χώρες. Το πλαίσιο –το πλαίσιο ως εποχική εργασία- δεν είναι καλύτερο από της Ελλάδας. Της Ελλάδας είναι καλύτερο. Προφανώς, είναι καλύτερα τα ημερομίσθια. Ένας λόγος σίγουρα είναι και αυτός. Και βεβαίως κάθε χώρα δίνει, στη συνέχεια, δικές της δυνατότητες για τη συνέχιση της όποιας εργασιακής σχέσης με άλλη όμως μορφή.
(Στο σημείο αυτό χτυπά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να δούμε κάποια στιγμή ίσως. Αυτή τη στιγμή αυτό μπορούμε να κάνουμε –τελειώνω, κύριε Πρόεδρε- και θα το κάνουμε είναι το εξής, έξω από τις διατάξεις που ισχύουν και είναι ελκυστικές. Η κατά παρέκκλιση ισχύει μέχρι 30 Σεπτεμβρίου και η δυνατότητα εργασίας των παράτυπα ευρισκόμενων στη χώρα μεταναστών και θα εξεταστεί η δυνατότητα της παράτασης της προθεσμίας, η οποία τελειώνει 1η Ιουλίου. Είναι αυτή η διάταξη του 13α΄ η γνωστή, που την ξέρουν οι εργοδότες, οι παραγωγοί. Γι’ αυτή τη διάταξη που τελειώνει 1η Ιουλίου θα προσεγγίσουμε και θα συνεννοηθώ βέβαια με τα συναρμόδια Υπουργεία για τη δυνατότητα παράτασής της για να διευκολύνει αυτή τη χρονιά.
Όμως, νομίζω ότι η γενικότερη πολιτική σε σχέση με συμφωνίες και με υπογραφή διακρατικών συμφωνιών με άλλα κράτη θα διευκολύνει, έτσι ώστε το επόμενο διάστημα να μην αντιμετωπίσουμε το ίδιο πρόβλημα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Ευχαριστούμε.