spot_img
spot_img

Βερίκοκα: Θα είναι το «καυτό» προϊόν των επόμενων μηνών;

Αρνητικά εξελίσσεται το παραγωγικό τοπίο για τη νέα σεζόν των βερίκοκων, καθώς μετά και το σφοδρό χαλάζι στη Χαλκιδική, υπάρχει μεγάλη μείωση της παραγωγής σε όλες τις καλλιεργητικές ζώνες της Βόρειας Ελλάδας και, όπως αναφέρουν έμπειροι διακινητές, μετά το πέρας της διακίνησης των πρώιμων ποικιλιών από την Πελοπόννησο, μάλλον τα υπόλοιπα προϊόντα θα είναι από τα πιο ζητημένα προϊόντα του καλοκαιριού…

Άδεια δέντρα σε όλες τις ποικιλίες, αλλά ειδικά στις πρώιμες αντικρίζουν οι καλλιεργητές βερίκοκου σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, καθώς οι καθόλου ευνοϊκές καιρικές συνθήκες των περασμένων μηνών, έκαναν τα δέντρα να ρίξουν πολλούς καρπούς στο έδαφος. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διακινητών, η μείωση της παραγωγής ανέρχεται σε περίπου 50%. Αν δε, συνυπολογίσει κανείς πως η Κεντρική Μακεδονία συγκεντρώνει περίπου το 40-50% της συνολικής καλλιέργειας βερίκοκου στη χώρα μας, τότε ίσως αποδειχτεί πως φέτος το βερίκοκο θα είναι το «καυτό» προϊόν των επόμενων μηνών, αλλά και πως όποιος καταφέρει να το έχει στα χέρια του, θα το διακινήσει σε καλές τιμές. Σε κάθε περίπτωση, όπως έχουν τα πράγματα μέχρι στιγμής, η παραγωγή θα ξεκινήσει στα μέσα Μαΐου με πολύ μικρό όγκο, ενώ είναι από τις 2025 του ίδιου μήνα που ίσως μπορέσει να δώσει κάτι παραπάνω. Πάντως, η παραγωγή στην Πελοπόννησο φαίνεται πως θα κυλήσει σε γενικές γραμμές ομαλά, όπως και στη Χαλκιδική. Ας δούμε πιο αναλυτικά τι αναμένεται γι’ αυτές τις δύο περιοχές.

Πελοπόννησος: Ακριβό και καλό ξεκίνημα, αλλά στις επόμενες ποικιλίες περιπλέκεται η κατάσταση

Στα βασικά παραγωγικά κέντρα βερίκοκου της Ανατολικής Πελοποννήσου, η ανάπτυξη των πρώιμων καρπών προχωράει φέτος ήδη από τα μέσα Απριλίου. Μάλιστα, εν όψει της έναρξης της συγκομιδής στα τέλη του ίδιου μήνα, οι συσκευαστές από την περιοχή ανέφεραν πως οι τιμές παραγωγού στο χωράφι βρίσκονταν στα δύο ευρώ. Γενικά, όλες οι πρώιμες ποικιλίες, τόσο οι παλαιές, όσο και οι αυξανόμενα φυτευόμενες νέες πρώιμες ποικιλίες, όπως αυτή της Cebas, έχουν αυξημένο φορτίο καρπών στα δέντρα. Έτσι, καθώς η πελοποννησιακή παραγωγή είναι μόνη της στην αγορά στην αρχή της σεζόν για κάποιες ημέρες μέσα στο Μάιο, οι τιμές θα παραμείνουν υψηλά.

Όσον αφορά τη συνέχεια, θα υπάρξουν κάποιες περιπλοκές. Στο σύνολο των ποικιλιών των περιοχών της Αργολίδας και της Κορινθίας, τόσο τα βερίκοκα Τιρύνθου, όσο και τα λίγα Νύμφα εμφανίζουν καλή εικόνα και θα δώσουν παραγωγή στο φουλ του δυναμικούτους. Ωστόσο, υπάρχουν ποικιλίες της Cot, όπως η Wondercot που δεν θα δώσουν καλή παραγωγή, κάτι που δεν εκπλήσσει τους παραγωγούς, που λένε πως έχουν συνηθίσει σε αυτό. Ωστόσο, καθώς η παραγωγή θα συμπληρωθεί από καλές ποσότητες Tsunami, Mogador και Mirlo, φαίνεται πως δεν θα υπάρξει κάποια μεγάλη αρρυθμία στην προμήθεια των αγορών. Επίσης, εκτιμήσεις παραγωγών από την Αργολίδα αναφέρουν πως η παραγωγή στα Τιρύνθου της περιοχής τους θα ενταθεί από τις 20 Μαΐου, ενώ αναμένεται με βεβαιότητα μία καλή παραγωγή στη Lady Cot τον Ιούνιο.

Γενικά, κάθε χρόνο φυτεύονται καινούρια κτήματα με βερίκοκα. Όσον αφορά την ποικιλιακή σύνθεση των καλλιεργειών, στα παραγωγικά κέντρα της Πελοποννήσου το προβάδισμα στις νέες φυτεύσεις εξακολουθούν να έχουν οι πρώιμες κοκκινόσαρκες ποικιλίες. Μάλιστα, αυτές προτιμώνται από τις ευρωπαϊκές αλυσίδες supermarket, με αποτέλεσμα να χάνουν έδαφος και φέτος οι ποικιλίες Νύμφα και Τιρύνθου. Πιο συγκεκριμένα, από τις κοκκινόσαρκες ποικιλίες, αυτές που κερδίζουν έδαφος και προτιμώνται από την πλειοψηφία των παραγωγών είναι οι Cebas Red και Pricia. Επίσης, μία μη πρώιμη ποικιλία που με διαφορά ξεχωρίζει στις φυτεύσεις είναι η Lady Cot: Πρόκειται για ένα βερίκοκο με πολύ καλή καλλιεργητική και μετασυλλεκτική συμπεριφορά, που βγαίνει στην αγορά το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου και, καθώς δίνει καλές τιμές, αποτελεί μία πολύ καλή εποχική επιλογή μέχρι και τον Ιούλιο.

Χαλκιδική: Το χαλάζι κατέστρεψε το 50% της παραγωγής

Ιδιαίτερα αυξημένη αναμενόταν αρχικά η φετινή παραγωγή στη Χαλκιδική και το πέρας των εργασιών του αραιώματος είχε δημιουργήσει κτήματα με δέντρα φορτωμένα με καλής ποιότητας βερίκοκα, όπως αναφέρουν παραγωγοί από την περιοχή. Ωστόσο, τελικά η σεζόν  που θα ξεκινήσει σε κανονικό χρόνο, στα μέσα Μαΐου θα σημαδευτεί από μεγάλη παραγωγή μείωση, η οποία οφείλεται στη σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε τα κτήματα σε όλη την παραλιακή ζώνη της Χαλκιδικής. Σύμφωνα με ντόπιους παραγωγούς, καταστράφηκε το 100% των φρούτων εκείνων των κτημάτων και αυτή η νέα εξέλιξη, δηλώνουν με απογοήτευση, σημαίνει μείωση της παραγωγής του νομού κατά 50%.

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img