spot_img
spot_img

Απώλεια εισοδήματος παραγωγών μήλων στην ΠΕ Κοζάνης για το 2022

Την απώλεια εισοδήματος παραγωγών μήλων, λόγω μειωμένων τιμών πώλησης και αυξημένου κόστους παραγωγής για το 2022 γνωστοποιεί η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης.

Αναλυτικά η εν λόγω ανακοίνωση του Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Κοζάνης, Γαρούφου Παναγιώτη:

Σύμφωνα με στοιχεία που τηρούνται στη Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Κοζάνης καλλιεργούνται στον νομό και κυρίως στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές, 10.599 στρέμματα μήλα διαφόρων ποικιλιών (STARKING, GOLDEN, JONA GOLD, FUJI, GALA, GRANNY SMITH, κ.λ.π.). Η στρεμματική τους απόδοση ήταν 2.996 κιλά/στρ. για το έτος 2019 (9.780 στρ.), 3.805 κιλά/στρ. για το έτος 2020 (10.250 στρ.) και 2.170 κιλά/στρ. για το έτος 2021,ενώ η συνολική παραγωγή στην Π.Ε. Κοζάνης ξεπέρασε το έτος 2022 τους 45.000 τόνους, λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του καλλιεργητικού έτους.

Η μεγαλύτερη παραγόμενη ποσότητα πωλείται στο εξωτερικό κυρίως σε τρίτες χώρες (ΙΟΡΔΑΝΙΑ, ΑΙΓΥΠΤΟ, ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΑΛΒΑΝΙΑ, ΡΟΥΜΑΝΙΑ, ΟΥΚΡΑΝΙΑ κ.λ.π.). Σύμφωνα με στοιχεία των παραγωγών, των εξαγωγικών και εμπορικών φορέων, των Οργανώσεων Παραγωγών, των Αγροτικών Συνεταιρισμών και των ΤΟΕΒ το έτος 2022 η τιμή πώλησης των μήλων παρουσιάζει μεγάλη μείωση, της τάξης του 50%. Η μειωμένη τιμή είναι αποτέλεσμα αφ’ ενός των αλλαγών στις πληρωμές των εξαγωγέων που επέβαλε η Αίγυπτος, κι αφ’ ετέρου του εμπάργκο που επέβαλε η Λευκορωσία στα φρούτα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σας διαβιβάζουμε συνημμένα την εκτίμηση της ΔΑΟ ΠΕ Κοζάνης σχετικά με την εκτιμηθείσα απώλεια εισοδήματος των παραγωγών που είναι μεγάλη λόγω της μικρής τιμής πώλησης και της μεγάλης αύξησης κυρίως του τελευταίου έτους, του κόστους της ενέργειας, των λιπασμάτων και των γεωργικών φαρμάκων.

Πηγή: [Α]Κόστος/στρ: Δ. Σχ. Βελτίωσης 2007 [Λιπάσματα+ Γεωργικά φάρμακα και
ζιζανιοκτόνα+Διάφορα: (αρδευτικά τέλη, υλικά συσκευασίας κ.λ.π.) κατόπιν
προσαύξησης από 50-100% λόγω αύξησης των τιμών από το έτος 2007 έως το έτος
2021. Ιδιαίτερα το έτος 2022 το μεταβλητό κόστος αυξήθηκε λόγω μεγάλης αύξησης
του κόστους των καυσίμων το οποίο επιβάρυνε και τις τιμές των γεωργικών εφοδίων +
Απαιτήσεις σε εργασία:(141 ώρες/ στρεμ.)] [Β] Εκτάσεις: ΟΣΔΕ-ΟΠΕΚΕΠΕ και στοιχεία παραγωγικών εκτάσεων από ΕΛΓΑ κατόπιν τηλ μας επικοινωνίας. [Γ] Αποδόσεις- τιμές: Στοιχεία από ΟμΠ και ΟΠ και από εκθέσεις ελέγχου τους.

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img