Η καταστροφική για τους καρπούς των συμπύρηνων ροδάκινων ιογενής ασθένεια άγνωστης προέλευσης που είχε εντοπιστεί σε 10 στρέμματα το 2021, φέτος βρίσκεται σε έξαρση. Τη σεζόν που διανύουμε, παρότι τα πληγέντα κτήματα δεν είναι πολλά σε σύγκριση με το σύνολο των κτημάτων βιομηχανικών ροδάκινων και έτσι δεν συντρέχει κίνδυνος για την τρέχουσα σεζόν, τα πληγέντα στρέμματα έχουν πολλαπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι και εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 5.000 στρέμματα, όλα στον νόμο Πέλλας. Μιλάμε για καρπούς που αν χτυπηθούν από την ασθένεια, παραμορφώνονται και καθίστανται εντελώς άχρηστοι, καθώς δεν κάνουν ούτε για κονσέρβα, αλλά ούτε και για χυμό. Δυστυχώς, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής χημικός ή βιολογικός τρόπος αντιμετώπισης της ασθένειας μέχρι στιγμής, ενώ παράλληλα το θέμα είναι πως δεν έχουν ληφθεί ακόμη ούτε μέτρα καραντίνας για να μην εξαπλωθεί το πρόβλημα και σε άλλα κτήματα. Αν γίνει κάτι τέτοιο, αν εξαπλωθεί δηλαδή η ασθένεια, το πλήγμα θα είναι καταστροφικό, καθώς προς το παρόν δεν είναι σίγουρο ότι ο ιός δεν πλήττει και τα επιτραπέζια ροδάκινα.
Το θέμα οδεύει για το Υ.Α.Α.&Τ. - Ανοικτό ενδεχόμενο για αποζημιώσεις
Σε έκτακτη σύσκεψη της Διεπαγγελματικής, στην οποία συμμετείχε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης και εκπρόσωποι της περιφέρειας, των Συνεταιρισμών και των βιομηχανιών του κλάδου, εκτέθηκαν τα στοιχεία που ήταν διαθέσιμα από τους αρμόδιους φορείς. Αφού προηγήθηκε εκτενής ανάλυση και λήφθηκαν υπόψη προηγούμενες αποφάσεις του αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Ιορδάνη Τζαμτζή, η διοίκηση της Διεπαγγελματικής αποφάσισε να ζητηθεί να συσταθεί ειδική επιτροπή επιτροπή στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να επιτηρεί και να συντονίζει κεντρικά τις ενέργειες και η εκρίζωση των προσβληθέντων δένδρων και οπωρώνων θα ζητηθεί να ενισχυθεί οικονομικά.
Στην καταγραφή περιοριζονται τα πρώτα μέτρα
Σε πρώτη φάση θα πραγματοποιηθεί καταγραφή όλων των εκτάσεων που εμφανίστηκε το πρόβλημα και καταχώρηση των στοιχείων σε ειδικό μηχανογραφικό πρόγραμμα για να μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα και να αναλυθούν τα δεδομένα. Τα στοιχεία θα υποβάλλονται σε ειδικό έντυπο το οποίο θα υπογράφει ο αγρότης καλλιεργητής του οπωρώνα και θα βεβαιώνει, είτε ο Γεωπόνος της Συλλογικής Οργάνωσης, είτε ο Γεωπόνος σύμβουλος του καλλιεργητή, όταν δεν είναι μέλος οργάνωσης.
Τα δεδομένα θα καταχωρούνται από τους ως άνω Γεωπόνους σε ηλεκτρονικό πρόγραμμα που θα δημιουργηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες σε περιβάλλον «I-cloud» και θα δοθούν κλειδάριθμοι για πρόσβαση. Μετά την καταχώρηση των δεδομένων τα πρωτότυπα χειρόγραφα έντυπα θα παραδοθούν στις κατά τόπους ΔΑΟΚ που υπάγεται ο κάθε δηλών παραγωγός.
Στην καταγραφή θα δηλώνεται με ακρίβεια κάθε στοιχείο όπως για παράδειγμα η ποικιλία, ο αριθμός δένδρων που προσβλήθηκε, η συνολική έκταση και κάθε στοιχείο που θα ζητείται με βάση πάντα την τελευταία υποβληθείσα δήλωση του ΟΣΔΕ, με την οποία και θα διασταυρωθούν τα δεδομένα.
Θα δοθούν το επόμενο διάστημα κατευθύνσεις, αφού γίνουν συνεννοήσεις με τις Κρατικές Υπηρεσίες, για το πώς θα διαχειριστούμε τα προσβληθέντα από την ασθένεια φρούτα καθώς και τα προσβληθέντα δένδρα τα οποία πρέπει να καταστραφούν.
Θα πρέπει να επιδειχτεί η μέγιστη υπευθυνότητα στην συνολική διαχείριση του προβλήματος για να μην επεκταθεί το φαινόμενο. Θα αποσταλούν δείγματα στο Μπενάκειο Ινστιτούτο, καθώς και θα επιδιωχθεί να σταλούν και σε αντίστοιχα του εξωτερικού, ενώ θα συσταθούν επιτροπές σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα όπου υπάρχει το πρόβλημα, για να συντονίζουν τις ενέργειες.