spot_img
spot_img

Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας: Ένσταση για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη “Λάκκα Σουλίου”

Τις αμφιβολίες του για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη “Λάκκα Σουλίου” εκφράζει ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας. Μετά από δύο διαδοχικές συνεδριάσεις στις 4 και στις 30 Οκτωβρίου, το Δ.Σ. του Συλλόγου  προβάλει την ένστασή του, καθώς η εγκατάσταση σταθμών για την αξιοποίηση των ΑΠΕ (υδραυλική, ηλιακή, βιομάζα), μπορεί να περιορίσει ή και να υποβαθμίσει τους πόρους που είναι απαραίτητοι για τη γεωργία (έδαφος, νερό), ενώ η εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας (ανεμογεννήτριες) εγκυμονεί κινδύνους, κυρίως, για το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα. Σε κάθε περίπτωση, για να αυξηθεί ουσιαστικά και να είναι πιο αξιόπιστη η συμβολή της αιολικής ενέργειας στις ενεργειακές ανάγκες της χώρας, απαιτείται η ωρίμανση της τεχνολογίας αποθήκευσης της παραγόμενης ενέργειας.

Οι ανεμογεννήτριες εγκαθίστανται με βάση το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ (ΕΠΧΣΑΑ-ΑΠΕ) που ισχύει από το 2008. Σύμφωνα με τον Σύλλογο Γεωπόνων Πρέβεζας,  αυτό το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι προβληματικό, κυρίως γιατί δεν προστατεύει επαρκώς τη βιοποικιλότητα, σύμφωνα με τις καταγγελίες επιστημόνων, οργανώσεων αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι Ελληνικές Αρχές παραδέχονται ότι ο Χωροταξικός Σχεδιασμός, λόγω του εθνικού του χαρακτήρα, δεν λαμβάνει υπόψη του τις επιπτώσεις σε τοπικό επίπεδο και επίσης, ότι δεν εκτιμώνται οι σωρευτικές επιπτώσεις των εγκαταστάσεων ανεμογεννητριών σε μία περιοχή.

«Στη Ελλάδα έχουν εγκατασταθεί αιολικοί σταθμοί με Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που έχουν κριθεί ελλιπείς και ανεπαρκείς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ για άλλα έργα οι ΜΠΕ δεν έχουν αποσταλεί στην ΕΕ, ακόμα και μετά από έγγραφα αιτήματα. Μετά από αυτά εντείνονται και οι αντιδράσεις των κατοίκων, σχεδόν, σε όλες τις περιοχές της χώρας που πρόκειται να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες, αποτελώντας ένα ακόμα κρίσιμο παράγοντα για την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας», τονίζει το Δ.Σ του Συλλόγου.

Με βάση τα προαναφερόμενα επιχειρήματα προτείνεται:

  • Η διακοπή εγκατάστασης ανεμογεννητριών μέχρι την επείγουσα αναθεώρηση του ΕΠΧΣΑΑ-ΑΠΕ. Να λαμβάνεται υπόψη ο αντίκτυπος εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε τοπικό επίπεδο και οι σωρευτικές επιπτώσεις τους, ώστε προστατεύεται επαρκώς η πλούσια και μοναδική βιοποικιλότητα της χώρας μας.
  • Η έγκαιρη δημόσια ανάρτηση των ΜΠΕ για ουσιαστική διαβούλευση και κριτική από τις τοπικές κοινότητες, τους επιστημονικούς φορείς και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.
  • Η διασφάλιση της αποκατάστασης του περιβάλλοντος με το πέρας του χρόνου λειτουργίας των ανεμογεννητριών και η διαχείριση των εξαρτημάτων τους και ειδικά των πτερυγίων.
  • Η έγκαιρη και πλήρη ενημέρωση των κατοίκων των περιοχών που πρόκειται να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες, χωρίς αιφνιδιασμούς και τετελεσμένα.
  • Η αξιοποίηση των ΑΠΕ για την ταυτόχρονη αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, η οποία με τις σημερινές συνθήκες διευρύνεται ραγδαία. Παροχή ξεκάθαρων κινήτρων στους κατοίκους περιοχών εγκατάστασης ανεμογεννητριών.
  • Ουσιαστική στήριξη του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων, με έγκαιρη ενημέρωση των κατοίκων, χρηματοδότηση και προτεραιότητα στα τοπικά έργα.
spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img