Σε μεγάλη αγωνία βρίσκονται οι παραγωγοί ακτινιδίου, καθώς βλέπουν ότι το εμπορικό ενδιαφέρον είναι φέτος υποτονικό και οι εμπορικές πράξεις που έχουν γίνει έως τώρα είναι ελάχιστες. Που θα πάει η κατάσταση φέτος;
Φωτιά στους παραγωγικούς κύκλους έβαλε το τελευταίο δημοσίευμα του περιοδικού ΦΡΟΥΤΟΝΕΑ που αναρτήθηκε στο site στις 20 Οκτωβρίου και στο οποίο αναφέρθηκε ότι οι Ιταλοί έμποροι πιθανώς θα ανακοίνωναν την επαύριον, τις τιμές που θα αγοράσουν φέτος τα ακτινίδια.
Πολλά τα σχόλια για αυτό το θέμα, αλλά και πολλά τα τηλεφωνήματα στα γραφεία του περιοδικού από παραγωγούς που μας ρωτούσαν να μάθουν εάν έδωσαν τιμές οι Ιταλοί έμποροι. Καταλαβαίνουμε ότι οι παραγωγοί αγωνιούν να πουλήσουν την σοδειά τους, αλλά αυτή η «αγωνία» δείχνει μεταξύ των άλλων σε πόσο λάθος βάση έχει αναπτυχθεί ο τομέας των φρέσκων φρούτων και λαχανικών στην χώρα μας.
Και εάν δεν έρθουν φέτος οι Ιταλοί έμποροι τι θα κάνουν οι παραγωγοί; Εάν οι Έλληνες έμποροι είναι φέτος επιφυλακτικοί και αγοράσουν ελάχιστα ακτινίδια, θα μείνει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής ασυγκόμιστο και στο τέλος αυτός ο όγκος της παραγωγής θα «σκοτωθεί» μπιρ παρά όπως έγινε φέτος στα μήλα και στα αχλάδια;
Δράση και όχι αντίδραση
Αντί λοιπόν να περιμένουν οι παραγωγοί στο ξέφωτο τους Ιταλούς αλλά και κάθε φυλής εμπόρους «να ορίσουν» την τιμή, θα έπρεπε να έχουν δημιουργήσει τις δικές τους υποδομές, ψυγεία, μηχανήματα προ-διαλογής κλπ. και η πώληση να γίνεται μέσα από αυτούς τους χώρους. Τι δουλειά έχει ο κάθε έμπορας να πηγαίνει στα χωράφια και να «αξιολογεί» στα δένδρα την ποιότητα της σοδειάς και ο παραγωγός να περιμένει στην άκρη του χωραφιού το «πόρισμα» του μεσίτη; Δυστυχώς, αντί να πάρουν οι παραγωγοί μας την κατάσταση στα χέρια τους, έμαθαν μόνο να αντιδρούν και μάλιστα τις περισσότερες φορές σπασμωδικά, άναρχα και θυμωμένα, όπως φέτος, μην λαμβάνοντας υπόψη τον θεμελιώδη κανόνα του οικονομικού μας συστήματος που λέει ότι «η τιμή ενός προϊόντος καθορίζεται από την προσφορά και την ζήτηση».
Την περσινή χρονιά που η ζήτηση ήταν αυξημένη σε σχέση με την προσφορά, η τιμή του προϊόντος διαμορφώθηκε σε υψηλά επίπεδα. Φέτος, μέχρι στιγμής η ζήτηση είναι χαμηλή (…και όπως φαίνεται δεν πρόκειται να αλλάξει το επόμενο διάστημα ) για πολλούς λόγους οι οποίοι έχουν αναλυθεί διεξοδικά, στα πολλά ρεπορτάζ που έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό ΦΡΟΥΤΟΝΕΑ από τον Αύγουστο, όταν και ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε με τη νέα σεζόν στα ακτινίδια. Παράλληλα η προσφορά είναι ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με την περσινή σεζόν, και κατά συνέπεια με βάση τον παραπάνω κανόνα, οι τιμές παραγωγού θα κινηθούν πτωτικά σε σχέση με την περσινή χρονιά.
Χρειάζεται ρεαλισμός
Η προσφορά και ζήτηση λοιπόν θα καθορίσει και φέτος τις τιμές παραγωγού, και όχι οι «επαναστατικές μαξιμαλιστικές κραυγές» των παραγωγών στο διαδίκτυο! Κατανοούμε απόλυτα ότι το κάθε μέρος, παραγωγοί και έμποροι, θέλουν να διαμορφώσουν προς όφελος τους το περιβόητο «εμπορικό κλίμα» αλλά αυτό εμάς ως ΦΡΟΥΤΟΝΕΑ δεν μας αφορά ούτε και υπηρετούμε το συμφέροντα κανενός μέρους. Παραθέτουμε γεγονότα και εξάγουμε συμπεράσματα με βάση αυτά και μόνο αυτά για τον τομέα των φρέσκων φρούτων και λαχανικών.
Για τη φετινή σεζόν στα ακτινίδια μεταξύ των άλλων έχουμε γράψει τα εξής στο τεύχος Νοεμβρίου το οποίο ήδη έχει κυκλοφορήσει.
Η χρονιά είναι πολύ ιδιαίτερη φέτος και στα ακτινίδια και για να μην επικρατήσουν ακραία σενάρια πρέπει πρώτα από όλα οι παραγωγοί να καταλάβουν ότι τελείωσαν τα χρόνια της «ανεμελιάς» και να γίνουν ρεαλιστές. Όσον αφορά τους διακινητές, φέτος είναι η χρονιά που θα δείξουν εάν κατέχουν την τέχνη του εμπορεύεσθαι ή θα ακολουθήσουν μια εκδικητική πολιτική, η οποία και θα τους ακολουθεί τα επόμενα χρόνια. Μια καλή και ειλικρινή συνεργασία θα είναι επωφελής και για τα δυο μέρη.
Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα…
takis@froutonea.gr