Τα ιρανικά ακτινίδια μπορούν και πάλι να εξαχθούν στην Ινδία. Σύμφωνα με επίσημη απόφαση του Υπουργείου Γεωργίας και Πρόνοιας Γεωργών της Ινδίας που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως, την οποία αναμεταδίδουν ο Incofruit Hellas και η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ακτινιδίων (ΕΔΟΑ), ήρθη η απαγόρευση εισαγωγής ακτινιδίων στην Ινδία από το Ιράν που ίσχυε από 1η Ιανουαρίου 2022. Με βάση αυτή την απόφαση η εισαγωγή ακτινιδίων από το Ιράν ισχύει από τις 5/9/2023 και τίθενται φυτοϋγειονομικές προϋποθέσεις που ισχύουν και για την εισαγωγή ελληνικών ακτινιδίων.
Να προστατεύσει τις κεκτημένες θέσεις του ο ελληνικός κλάδος
Με την ανακοίνωση της νέας αυτής σημαντικής εξέλιξης, ο ο Incofruit Hellas εφιστεί την προσοχή στον ελληνικό κλάδο του ακτινιδίου και στα αρμόδια κρατικά όργανα για την αγροτική οικονομία και το εμπόριο των αγροτικών προϊόντων της χώρας μας, πως πρέπει να δουλέψουν ευσυνείδητα και οργανωμένα, ώστε τα ελληνικά ακτινίδια να μην χάσουν τις θέσεις που είχαν κερδίσει στην ινδική αγορά όσο καιρό διαρκούσε η απαγόρευση εισαγωγής ιρανικών ακτινιδίων.
Συγκεκριμένα, ο Incofruit Hellas αναφέρει πως “οι εισαγωγές της Ινδίας το 2021 ανήλθαν σε 67,3 χιλ. τόνους από τους οποίους οι 29,4 χιλ. τόνοι από το Ιράν” Επίσης, αναφέρει πως “οι εξαγωγές της χώρας μας αυξήθηκαν από 1.631 τόνους την περίοδο 2021/22 σε 19.678 την περίοδο 2022/23 (μέχρι 30/6) προς την Ινδία εκμεταλλευόμενοι την απουσία Ιρανικών ακτινιδίων και την ανταγωνιστικότητα των τιμών πωλήσεώς τους έναντι άλλων προμηθευτών τους. Σημειώνεται ότι στην Ινδία, τα ακτινίδια είναι ένα από τα τρία βασικά φρούτα που εισάγει η χώρα. Η δημοτικότητα του ακτινιδίου έχει αυξηθεί δεδομένου ότι θεωρείται ένα από τα φρούτα που περιέχει τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Η ζήτηση για ακτινίδιο είναι πλέον δημοφιλής κυρίως στη Βόρεια Ινδία, πωλώντας οπουδήποτε από τις μεγάλες πόλεις μέχρι τα μικρά χωριά”.
Δεδομένου ότι οι τιμές των Ιρανικών ακτινιδίων είναι πολύ χαμηλές (χαρακτηριστικά το 8μηνο 2023 εισήχθησαν στην Ελλάδα 99,12 τόνοι με μέση τιμή 0,132.ευρώ /κιλό) και τα μεταφορικά λόγω γειτνίασης ελάχιστα το μόνο πλεονέκτημά μας είναι η ποιότητα και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των ακτινιδίων μας.
Βάσει όλων των παραπάνω και με τις διαμορφούμενες συνθήκες στην εξαγωγή ακτινιδίων προς την Ινδία την νέα εμπορική περίοδο 2023/2024 ο Incofruit Hellas έκκληση “όπως
- μη αποσταλούν ανώριμα προϊόντα
- μη αποσταλούν ποικιλίες με μικρή μετασυλλεκτική συμπεριφορά π.χ. τσεχελίδης
- συμμορφωθούμε στις απαιτήσεις για pro-coldtreeatment
- και προς τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες όπως ο έλεγχος τόσο των ποιοτικών προδιαγραφών των εξαγομένων προϊόντων ανταποκρίνονται στην εθνική και ενωσιακή νομοθεσία”.
Καταλήγοντας, ο Incofruit Hellas τονίζει πως σε “μια αγορά στην οποία διείσδυσαν τα ελληνικά ακτινίδια με προσπάθειες και με ποιοτικά προϊόντα είναι «εγκληματικό» να επιχειρηθεί η αποστολή ανώριμων καρπών για μια ευκαιρική «αρπαχτή» με Τσεχελίδης κ.α. Ας αναμείνουμε την ποικιλία Hayward που την γνωρίζουν και την προτιμούν έναντι του ανταγωνισμού και ιδιαίτερα αυτών του Ιράν, άλλως κινδυνεύει να χαθεί μεγάλο μέρος των περσινών εξαχθέντων ποσοτήτων. Θα πρέπει κάποια φορά να αντιμετωπισθεί με σοβαρότητα η προσπάθεια των υγειών παραγωγικών τάξεων κατάκτησης της διεθνούς αγοράς, σε ωφέλεια του συνόλου των παραγωγών και της εθνικής οικονομίας.
Τέλος, με αίτημα τη λήψη μέτρων ενάντια στην πρόωρη συγκομιδή και παράνομη διακίνηση ατυποποίητων ακτινιδίων που πλήττουν την αξιοπιστία του ελληνικού ακτινιδίου και των συνεπών επιχειρήσεων του κλάδου διεθνώς ο Πρόεδρος της ΕΔΟΑ κ. Χρήστος Κολιός και μέλη της Διοίκησης της ΕΔΟΑ πραγματοποίησαν συνάντηση την περασμένη Δευτέρα στα γραφεία του ΣΕΒΕ με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Διονύσιο Σταμενίτη και τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνο Μπαγινέτα.