Η παρουσία των χιλιάνικων ακτινιδίων αρχίζει να αυξάνεται σε όλον τον κόσμο από τον Απρίλιο, καθώς τώρα εντείνονται οι φορτώσεις των Hayward, δηλαδή της κύριας καλλιεργούμενης ποικιλίας στη Χιλή, ενώ από το Μάιο θα ενταθεί ακόμα περισσότερο η χιλιάνικη προσφορά στην Ευρώπη. Όσον αφορά τα κίτρινα ακτινίδια, οι πιο εντατικές εξαγωγές από τη Χιλή λαμβάνουν χώρα το Μάρτιο, κυρίως με την ποικιλία Dori και κατά δεύτερο λόγο με τη Soreli. Ο Απρίλιος και ο Μάιος είναι μήνες με εξασθενημένη -αλλά ακόμη υψηλή για τα χιλιάνικα δεδομένα- προσφορά, στην οποία εντάσσεται και η ποικιλία Jintao. Τον Ιούνιο, η προσφορά πέφτει σημαντικά, για να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο, περιλαμβάνοντας αυτούς τους δύο καλοκαιρινούς μήνες σχεδόν αποκλειστικά την ποικιλία Jintao. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της επιρροής των κίτρινων χιλιάνικων ακτινιδίων στη διεθνή αγορά, σημειώνουμε πως το 2022 οι εξαγωγές τους ανήλθαν σε 2.993 τόνους. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι οι κίτρινες ποικιλίες ανεβάζουν το ποσοστό τους στο σύνολο των οπωρώνων ακτινιδίων της λατινοαμερικανικής χώρας.
Επίσης, να σημειώσουμε πως η Comité del Kiwi επενδύει σε καμπάνιες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την προώθηση του φρούτου στις ΗΠΑ. Μάλιστα, αναγνωρίζοντας τη δύναμη που μπορούν να έχουν οι influencers των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στον καθορισμό του τι καταναλώνουν οι άνθρωποι, προσπαθούν να τους αξιοποιήσουν ως ένα από τα κύρια εργαλεία τους για να αναπτυχθούν στην αμερικανική αγορά. Άλλωστε, μετά την πανδημία του Covid-19, η κατανάλωση ακτινιδίων αυξήθηκε λόγω των πλεονεκτημάτων τους για την υγεία, με τις υψηλές ποσότητες καλίου και βιταμίνης C που περιέχουν, ενώ περίπου το 20% των εξαγωγών ακτινιδίων της Χιλής πηγαίνει στην αγορά των ΗΠΑ, που αποτελεί τη μεγαλύτερη εθνική αγορά γι’ αυτές, ακολουθούμενη από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.
Ανταγωνισμός και συνεργασία με τη Zespri
Τέλος, όσον αφορά τη φετινή συνύπαρξη στις διεθνείς αγορές με τα ακτινίδια από τη Νέα Ζηλανδία, ο κ. Cruzat σχολιάζει πως οι αντίξοες καιρικές συνθήκες και ο κυκλώνας Gabrielle που πέρασαν από τις νεοζηλανδικές καλλιέργειες: «…δεν μας επηρεάζουν αρνητικά με κανέναν τρόπο. Νομίζω, μάλιστα, ότι μπορεί στην πραγματικότητα να είναι καλύτερα έτσι, επειδή μας επιτρέπεται να πουλάμε σε μια αγορά με λιγότερες πιέσεις».
Πέρα από την παραπάνω ανταγωνιστική σχέση -που μάλιστα έχει αρκετές φορές φορές στο πρόσφατο παρελθόν διανθιστεί και με έντονες καταγγελίες των Χιλιανών προς τη Zespri για παράτυπες μονοπωλιακές τακτικές στη διεθνή αγορά- οι Χιλιανοί προσπαθούν να επωφεληθούν και από συνεργασίες με τη Ζespri. Μάλιστα, η Ένωση Εξαγωγέων Φρούτων Χιλής (Asoex), μαζί με την Comité del Kiwi, ξεκίνησαν πρόσφατα συναντήσεις με εκπροσώπους της Zespri, με στόχο την προώθηση συμφωνιών που ωφελούν τις σχέσεις και τη συνεργασία πάνω στα ακτινίδια μεταξύ της Χιλής και της Νέας Ζηλανδίας. Οι συνομιλίες -που θα συνεχιστούν και τον τρέχοντα Απρίλιο στη Νέα Ζηλανδία- θα περιλαμβάνουν θέματα αντιμετώπισης φυτοϋγειονομικών απειλών και της κλιματικής αλλαγής, ανταλλαγή εμπειρίας σχετικά με την παραγωγή, καθώς και συζητήσεις πάνω στη σχετική τεχνολογική πρόοδο.
Φ.Κ.