spot_img
spot_img

Η σημασία της αγροτικής πολιτικής της Ε.Ε. για την ευρωπαϊκή οικονομία και απασχόληση

Στις πρώτες σελίδες της ευρωπαϊκής ατζέντας επανήλθε η σημασία της αγροτικής παραγωγής στην Ευρώπη, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Στόχος είναι να περάσουν και στη γεωργία οι γενικές κατευθύνσεις περί των κλιματικών στόχων και της πράσινης μετάβασης.

Τα στοιχεία που αφορούν στο διάστημα ακριβώς πριν το ξέσπασμα της πανδημίας επιβεβαιώνουν τη σημασία της γεωργίας στην Ευρώπη.

Γεωργικές επιδοτήσεις ανά χώρα της ΕΕ

Το 2019 καταβλήθηκαν 38,2 δισ. ευρώ ως άμεσες πληρωμές στους αγρότες και 13,8 δισ. ευρώ για την αγροτική ανάπτυξη. Επιπλέον, η στήριξη της αγοράς γεωργικών προϊόντων ενισχύθηκε με 2,4 δισ. ευρώ.

Στοιχεία σχετικά με την απασχόληση στον γεωργικό τομέα

9.476.500 άτομα απασχολούνταν το 2019 στον τομέα της γεωργίας και 3.769.850 άτομα εργάζονταν στην παραγωγή τροφίμων (το 2018). Οι αριθμοί αυτοί αντιπροσωπεύουν το 1,3% του ΑΕΠ της ΕΕ για το 2020.

Η Ρουμανία διέθετε το μεγαλύτερο μερίδιο εργαζομένων στη γεωργία το 2019 και η Δανία διέθετε τους περισσότερους εργαζόμενους στην παραγωγή τροφίμων το 2018. Η Ελλάδα απασχόλησε 782.100 άτομα στον αγροτικό τομέα το 2019 και 369.200 άτομα στην παραγωγή τροφίμων το 2018.

Για κάθε ευρώ που δαπανάται, ο αγροτικός τομέας δημιουργεί προστιθέμενη αξία ύψους 0,76 ευρώ για την ευρωπαϊκή οικονομία. Η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ) που δημιουργήθηκε από τη γεωργική βιομηχανία της ΕΕ το 2020 ανήλθε σε 178,4 δισ. ευρώ.

Η ευρωπαϊκή αγροτική παραγωγή το 2019

Η πανδημία του COVID-19 και το σοκ που προκάλεσε καθυστέρησε τη δημοσίευση επικαιοροποιημένων στοιχείων. Τα στοιχεία του 2019, πάνω στα οποία στηρίχτηκε και η διαμόρφωση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής δίνουν μια λίγο πολύ ξεκάθαρη εικόνα στην Ευρώπη.

Στην ΕΕ, η γεωργία παράγει ποικιλία τροφίμων όπως δημητριακά, γάλα, λαχανικά κ.α. Η ΕΕ έχει θεσπίσει νόμους για να διασφαλίσει ότι τα προϊόντα που παράγονται και πωλούνται στην ΕΕ είναι ασφαλή για κατανάλωση. Η στρατηγική της ΕΕ από το “Αγρόκτημα στο Πιάτο”, που ανακοινώθηκε το 2020, στοχεύει στη διασφάλιση της βιώσιμης παραγωγής τροφίμων. Οι ευρωβουλευτές ζητούν τη μείωση της χρήσης λιπασμάτων για την καλύτερη προστασία των επικονιαστών και της βιοποικιλότητας, την κατάργηση της χρήσης κλουβιών για τα ζώα εκτροφής και την αύξηση της χρήσης γης για βιολογικές καλλιέργειες μέχρι το 2030.

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img